Lumafit meet beweging, ontspanning en hartslag via je oor

Lumafit meet sportactiviteiten, ontspanning en de juiste houding tijdens het fitnessen, dankzij een sensor met hartslagmeter die je aan het oor draagt.

lumafit-oorEen personal trainer is voor veel mensen niet haalbaar. Maar stel dat er een apparaatje zou bestaan, dat je begeleidt tijdens het fitnessen, je houding in de gaten houdt en ondertussen je hartslag meet? Binnenkort bestaat zoiets: de Lumafit kost $79 (excl. verzendkosten) en begeleid je zowel tijdens het sporten als tijdens het mediteren. De Lumafit ziet eruit als een grote Bluetooth-headset en meet je hartslag in het oor.

De bewegingssensor in het apparaat ziet hoe je de verschillende oefeningen uitvoert tijdens het doen van bijvoorbeeld push-ups en squats en geeft advies om je houding te verbeteren. Je kunt de sensor zelfs gebruiken om je ontspanningsniveau te meten tijdens yoga en mediteren. Ook daarbij wordt gebruik gemaakt van hartslagmeting in het oor. Toevallig heeft Apple net een expert in dienst genomen, die gespecialiseerd is in het meten van lichaamsfuncties via het oor, dus wellicht gaan we van Apple ook op termijn dergelijke technologie zien.

lumafit-bootcamp-app

Maar de Lumafit is dan al lang op de markt. De eerste exemplaren worden in het tweede kwartaal van 2014 verwacht. Er is momenteel een inzameling gaande via Kickstarter, waar inmiddels ruim $35.000 van de benodigde $60.000 is opgehaald. Het team bestaat uit mensen die voorheen bij het MIT MediaLab werkten en die een stap verder willen gaan. De hartslagsensor is van zodanige ‘medische kwaliteit’ dat je er behalve sportactiviteiten ook stress en onregelmatige hartslag mee kunt meten.

lumafit-sportschool

De Lumafit pakt het totaal anders aan dan bestaande fitnesstrackers, die je meestal om de pols draagt. Volgens de makers zijn wijdse polsbewegingen niet maatgevend voor bewegingen van het lijf zelf. Vandaar dat je de Lumafit op je hoofd draagt, preciezer gezegd: achter je oor. Tijdens het sporten thuis meet Lumafit oefeningen zoals lunges, sit-ups en squats. Ben je in de sportschool, dan kun je er ook activiteiten op de crosstrainer, roeimachine en loopband mee meten. Via drie los verkrijgbare apps kun je allerlei interactieve Bootcamp-oefeningen doen, waarmee je 200 calorieën in 20 minuten verbrandt. Zoals op de afbeelding hieronder te zien is dan de tracker precies zien hoe vaak je een oefening herhaalt, hoeveel tijd je ervoor nodig had en wat je hartslag is.

lumafit-houding

Je kunt de tracker trouwens ook gebruiken als dagelijkse activiteitentracker, al vinden we dat wat minder ideaal. Erg hip staat het niet, als je de hele dag met een soort Bluetooth-headset op het hoofd loopt. Er zit bovendien een clipje aan de oorhouder, die je aan de oorlel bevestigt. Dat maakt de Lumafit minder geschikt voor mensen die oorbellen dragen, maar het ziet er bij dagelijks gebruik ook wat vreemd uit, zo’n plastic clipje op je oorlel.

lumafit-sensor-handNee, dan ziet The Dash er toch een stuk beter uit, maar is ook een stuk beperkter. The Dash haalde al $3,4 miljoen op via Kickstarter, met het idee om draadloze oordopjes te maken die ook meteen je hartslag kunnen meten. Fitnessfuncties zitten er trouwens ook in.

Lumafit zal vooral mensen aanspreken die het dragen van een borstband vervelend vinden. Eerder richtten de makers van Lumafit zich vooral op ontspanning, door het meten van je ademhaling en stressniveau te meten. Het apparaatje heette toen nog Zinc Zen-sensor. Door uit te breiden naar fitnessen thuis en in de sportschool breiden ze de potentiële klantenkring flink uit.

Meer info en bestellen: Lumofit op Kickstarter

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 mei 2014, 21:00
Categorie Accessoires
Onderwerpen fitness, kickstarter, quantified self

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.