Live vanuit San Francisco: Apple Keynote op Macworld 2009

Via deze liveblog kun je de ontwikkelingen in San Francisco volgen, waar Apple tijdens Macworld 2009 hopelijk diverse spectaculaire aankondigingen zal doen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

We zijn binnen! Hieronder kun je een liveblog volgen van de aankondigingen die Apple op de Macworld Expo 2009 zal doen. De wekker ging vanochtend vroeg: om 8:00 uur ‘s ochtend stonden we voor de deur bij Moscone West, waar we een plekje op de eerste rij hebben weten te bemachtigen. Van daaruit zullen we live verslag doen van de gebeurtenissen tijdens de Apple Keynote. Dit bericht wordt voortdurend aangepast. De nieuwste berichten staan onderaan. Tijdens de keynote kon je reacties kwijt op het forum in deze discussie. Inmiddels zijn hieronder de reacties ook geopend.

Hieronder alvast een impressie van de situatie om 8:00 uur vanochtend in San Francisco, rondom Moscone West.

[flickr]set:72157612242853812[/flickr]
9:00 De openingsmuziek is gestart, de zaal zit lekker vol. Foto’s van het situatie ter plekke volgen na afloop van de keynote, om onze server niet teveel te belasten.

9:03 Iedereen zit op zijn plek en krijgt het verzoek om mobiele telefoons uit te schakelen. De lampen gaan uit.

9:04 Phil Schiller komt op het podium en krijgt een gigantisch applaus. Steve Jobs is nergens te bekennen, Al Gore is wel gesignaleerd in de VIP-rij.

9:05 Phil is “excited” dat hij de keynote van 2009 mag doen en maakt een grapje dat hij blij is dat iedereen is komen opdagen. Er zijn een hoop dingen gaande, het is een spannende tijd voor Apple.

9:07 Phil vertelt over de opening van nieuwe Apple Stores, overal ter wereld: Sidney, Munchen, China – waarbij steeds enorme mensenmassa’s kwamen opdagen. Per week bezoeken 3,4 miljoen mensen de Apple Store. Vandaag zal het accent liggen op de Mac. Afgelopen jaar zijn daar 9,7 miljoen van verkocht. Het zijn prachtige producten, meent Phil.

9:09 Er zijn drie dingen om aan te kondigen vandaag. Als eerste: iLive 09. Op geen enkel ander platform is zo’n pakket verkrijgbaar.

9:11 Phil (niet in zwarte coltrui en jeans, maar in een lichtgrijs overhemd) deelt een speldenprikje uit naar Microsoft door te zeggen dat ze daar “in het Noorden” denken dat ze ook zoiets hebben. In iPhoto zullen meer Events worden toegevoegd, waaronder ‘Faces’. Dit is gezichtsherkenning waarmee je personen in foto’s kunt laten herkennen. Daarna kun je aan elke persoon een tag koppelen met de naam. Als bepaalde personen vaker voorkomen hoef je alleen maar te bevestigen wie het zijn. De gezichtsherkenning werkt op basis van een enkele foto en herkent daarna dezelfde persoon op alle andere foto’s.

9:13 Volgens Phil de beste gezichtsherkenning die er ooit is gemaakt. De tweede functie is Places, een soort geotagging-functie waarbij je foto’s kunt organiseren op basis van de plaats waar ze zijn gemaakt. Je kunt dit gebruiken met losse camera’s die GPS ingebouwd hebben. Het is ook mogelijk om de iPhone-camera ervoor te gebruiken. De functie Places gebruikt de locatie-informatie uit de foto-metadata.

9:15 De functie kan ook bepalen op welke toeristische attractie je bent geweest. Bijvoorbeeld: foto’s die bij de Eiffeltoren zijn genomen, worden als zodanig gemarkeerd. iPhoto is standaard al voorzien van duizenden nuttige plaatsen. Als je camera geen GPS heeft kun je ook handmatig een locatie toevoegen. Voor de kaartfuncties wordt gebruik gemaakt van Google Maps.

9:17 Je kunt gewone kaarten en satellietbeelden gebruiken om je foto’s op te laten afbeelden. Er is ook ondersteuning voor Flickr en Facebook, zodat je de persoonlijke locatiegegevens (bijv. waar je geweest bent) op deze sites kunt tonen. De andere kant op werkt ook (importeren vanuit Flickr of Facebook naar iPhoto). Nog even terugkomend op de Faces-functie: als iemand een voorheen onbekende persoon op een foto detecteert, zal de informatie op andere foto’s worden bijgewerkt.

9:19 Er zitten nieuwe diashow-thema’s in iPhoto met bijpassende muziek. Als demonstratie wordt een balletvoorstelling met kinderen getoond.

9:21 De diashows met thema’s kunnen ook naar de iPhone worden gesynchroniseerd. Een volgende nieuwe functie is Books, waarbij je kaarten kunt uitprinten van de plaatsen waar je geweest bent, inclusief de daar gemaakte foto’s. Phil laat op het scherm een gigantisch fotoboek zien, met daarop een kaart van Frankrijk en op een andere pagina een collage van foto’s die daar gemaakt zijn.

9:23 Er volgt een korte demo van de nieuwe iPhoto-functies: detectie van gezichten met Faces, locatiebepaling met Places en uitprinten van de geotagged diashow met Books.

9:28 De demo van iPhoto is afgelopen. Leuke nieuwe functies, maar bij elke keer dat het woord iPhone werd genoemd ging er toch een gejuich op. What’s next?

9:30 iMovie 09. Deze heeft zoveel nieuwe functies dat de gebruikers “blown away” zullen zijn. Voor geavanceerde gebruikers komt er een uitgebreide tijdlijn met audio en video. Je kunt video’s naar de tijdlijn slepen en daarna contextafhankelijke menu’s bekijken.

9:33 iMovie 08 is vorig jaar sterk veranderd, vooral wat de videobewerking betreft. Veel gebruikers beseften niet de volledige functionaliteit. iMovie 09 is daarom makkelijker geworden. Er zitten een aantal nieuwe functies in die de oudgedienden willen hebben. Onder andere 2D- en 3D-films, precision editor, geavanceerde drag-and-drop, synamische thema’s, automatische beeldstabilisatie, geanimeerde reiskaarten.

9:35 Randy Ubillos (engineer) komt het podium op om een demonstratie te geven van iMovie 09. Dit gaat wel even duren.

9:38 Randy is chief architect voor alle videoapplicaties en verantwoordelijk voor iMovie 08. Hij demonstreert de contectafhankelijke menu’s en laat zien dat het bewerken razendsnel gaat door te slepen. Video’s bewerken zal makkelijker worden. Je kunt audio laten overlappen en meteen een preview zien.

9:40 Om de beeldstabilisatie te demonstreren gebruikt Randy een film met olifanten en leeuwen, die in een Jeep is opgenomen en erg ‘schokkende’ beelden bevat. Na de bewerking ziet het er een stuk beter uit. De projectbibliotheek bevat thumbnails om makkelijk te kunnen bladeren. De beeldstabilisatie gebeurt automatisch en erg snel – maar dit is wel een ingestudeerde demo dus het zal zich nog in de praktijk moeten bewijzen.

9:42 De nieuwe video-effecten zijn aan de beurt. Je kunt bijvoorbeeld een sepia-film (bruintinten) maken of een cartooneffect geven.

9:43 Bij de reisvideo’s kun je je trips op een 2D-kaart of op een 3D-aardbol laten afbeelden. Je kunt nieuwe clips er naartoe slepen en ze worden automatisch aangepast aan de instellingen die je al hebt gedaan (bijvoorbeeld die sepia-weergave).

9:44 Phil is terug op het podium, murmelt iets van “incredible” en neemt het applaus in ontvangst. Het volgende onderwerp is Garageband.

9:46 Garageband bevat een nieuwe Learn to Play-functie waarmee je een nieuw instrument kunt leren bespelen. Phil demonstreert dit door een gitaarles te volgen. Je krijgt daarbij een video te zien van een instructeur (in HD-kwaliteit) en een gitaarband. Gagageband 09 heeft een compleet nieuwe gebruikersinterface gekregen. Je kunt gitaar- en keyboard/pianolessen volgen en je kunt zelf aangeven hoe snel je wilt leren. Je kunt ook muzieknoten inschakelen, zodat je meteen het notenschrift leert.

9:47 Garageband is voorzien van negen basislessen voor gitaar en piano. De docenten zijn bekende namen als John Fogerty, Patrick Stump en Sting (gitaar) en Sarah McLaughlin, Ryan Tedder en Norah Jones (piano). De lessen kosten echter wel $4,99 per stuk. Er komen nog meer lessen bij. Als demonstratie wordt de gitaarles van John Fogerty getoond. Phil neemt nog een slok van zijn waterflesje.

9:49 Er volgt nog een demonstratie met een les van Sting (die is oud geworden!). Bij elke les krijg je songteksten, het verhaal achter het nummer, notenschrift en de mogelijkheid om met originele tracks te oefenen en je iegen mix te maken.

9:50 iLife 09 gaat $79 kosten voor een los pakket en $99 voor een familiepakket (tot 5 computers per huishouden). iLife 09 is beschikbaar vanaf eind januari. Het pakket wordt meegeleverd bij alle nieuwe Macs.

9:52 Keynote 09 is aan de beurt. Nieuwe presentatietools: bijvoorbeeld de Magic Move waarmee je de begin- en eindpunten kunt aangeven waarna automatisch overgangen volgen. Er zijn nieuwe objectovergangen aanwezig, zoals een zoomfunctie en tekstovergangen (dit wordt gedemonstreerd door het woord Bush te vervangen door Obama). De overgangseffecten worden gedemonstreerd met een presentatie met speelkaarten.

9:54 Ook leuk: de nieuwe animaties, zoals de kraanbeweging. Daarbij vliegt een camera over een grafiek terwijl ondertussen het perspectief wijzigt. Je kunt rondom de grafiek roteren met je ‘camerapositie’ zodat het er allemaal erg slick uitziet.

9:56 Er zijn nieuwe thema’s bij zoals Kyoto, Showroom, Brushed Canvas en Venetian. Ook komt er een Keynote Remote beschikbaar, een applicatie voor de iPhone en iPod touch waarmee je Keynote op afstand kunt bedienen. Het is voor $0,99 verkrijgbaar in de App Store. Met een vingerflick kun je doorbladeren naar de volgende slide. Je kunt het in twee richtingen gebruiken: verticaal krijg je de slide met notities te zien, horizontaal alleen de slide zelf plus de volgende slide.

9:58 Het eerste uur is bijna voorbij, nog weinig iPhone-nieuws (of ander hardwarenieuws) gehoord. Het volgende product is Pages, ook onderdeel van iWork. Deze heeft een nieuwe fullscreen-weergave gekregen zodat je geen menu’s en toolbars meer ziet. Daardoor kun je schrijven zonder te worden afgeleid. Er zijn ook nieuwe dynamische outlines opgenomen, zodat je een document (en vooral de indeling daarvan) vooraf kunt plannen. Ook is er een mailmerge-functie met Numbers toegevoegd.

10:00 Pages heeft 40 nieuwe thema’s gekregen. In Numbers 09 zijn extra functies toegevoegd waar mensen op zaten te wachten, zoals nieuwe tabelcategorieën. Er ziten nu 250 functies in, met functieweergave, mouse-over-effecten en kleurcoderingen om dingen makkelijker te kunnen lezen. Ook meer geavanceerde grafiekfuncties, zoals gemengde grafieken, grafieken met meerdere assen, trendlijnen enzovoort.

10:04 iWork is vanaf vandaag verkrijgbaar. Er komt een nieuwe voordeelbundel, verkrijgbaar vanaf eind januari, waarmee je in één keer Leopard in combinatie met de nieuwste versies van iWork, iLife en Leopard kunt kopen. Ook nieuw is de dienst iWork.com, die in beta van start gaat. Hiermee kun je online documenten uitwisselen met andere gebruikers, anderen uitnodigen om online samen te werken.

10:06 Het klinkt een beetje als Google Docs. Iedereen kan een kopie van een document downloaden en eraan werken. Alle wijzigingen zijn online te bekijken. Met een auto-mailinglijst blijven mensen op de hoogte van nieuwe bestanden en wijzigingen. In iWork zit een iWork-knop waarmee je via e-mail anderen op de hoogte kunt brengen en kunt delen. Geschikt voor PC en Mac.

10:08 In de browser zien documenten eruit zoals in Pages, maar dan online. Alle deelnemers kunnen ‘sticky notes’ (plakbriefjes) op het document achterlaten. Je kunt documenten ook downloaden. Phil geeft een demonstratie. Meerdere mensen kunnen gelijktijdig het document bekijken en notities achterlaten aan de rechterkant van het document. Online bewerken lijkt op het eerste gezicht niet mogelijk: je moet bestanden eerst downloaden en daarna weer uploaden. Vanuit applicaties kun je op de menuoptie Show Shared Documents klikken om te zien welke documenten je hebt gedeeld.

10:12 Wat apart is, is dat je de documenten ook in Google Docs kunt openen. iWork is volgens Phil ook handig als je onderweg toegang wilt hebben tot je documenten. iWork is vanaf vandaag beschikbaar. De beta is gratis maar wanneer de dienst echt van start gaat, moet je ervoor betalen.

10:13 Eindelijk, de eerste hardware! De derde aankondiging is een nieuwe 17 inch MacBook Pro.

10:14 Alle nieuwe notebooks zijn gebaseerd op de nieuwe unibody-behuizing. Klanten zijn enorm enthousiast over de nieuwe Macbook en de 15 inch MacBook Pro. Vandaag zal de nieuwe 17 inch MacBook Pro worden gedemonstreerd. Een superdunne (0,98 inch) laptop: ‘s werelds dunste 17 inch laptop en ook de lichtste met een gewicht van 6,6 pounds. Er zit en 1920 x 1200 LED backlit-display in.

10:16 Nog meer technische details: 700:1 contrastratio, standaard matte display (voor $50 extra krijg je een anti-glare-optie). De extra kosten voor anti-glare zijn te verklaren uit het feit dat de anti-glare coating apart moet worden aangebracht. Er zitten 3 usb-poorten, mini-displaypoort, gigabit ethernet, Firewire 800, Expresscard en digitale audio in/uit op.

10:18 Met een glazen trackpad waarop je bewegingen met 4 vingers kunt doen. Nieuwe Core 2 Duo-processors, tot 8 GB RAM, NVIDIA-grafische kaart, SSD-schrijf tot 256 GB.

10:19 De batterij is iets bijzonders: long lasting, dun en licht, waarschijnlijk niet-verwisselbaar.

10:20 2,93 GHz processor, harddisk van 320 GB standaard (of de eerder genoemde SSD-optie tot 256GB). De geïntegreerde batterijconnector zit aan de zijkant. Langste batterijduur ooit. Gaat 8 uur mee op een enkele recharge, kan 1000 keer worden opgeladen. Laptop zelf is milieuvriendelijker.

10:22 “Verwisselbare batterij heeft veel overtollige ruimte nodig”, zegt Phil. Bij custom-shaped batterijcellen kun je de ruimte efficiënter gebruiken. Apple heeft Lithium Polymeer-technologie gebruikt, die 3x zo lang meegaat in vergelijking met anderen. De batterijen zijn geen cylindrische cellen maar blokken. Door de batterij niet-verwisselbaar te maken kan ‘ie 40 procent langer meegaan. De batterijen zijn speciaal voor Apple gemaakt en gaan 5 jaar mee. Minder batterijen op de afvalberg. De gebruiksduur van 8 uur maakt bij het publiek de meeste indruk.

10:24 De nieuwe MacBook Pro 17 inch is vanaf eind januari te koop. Standaarduitvoering met 2,66 GHz processor, 4GB RAM, 320 GB harddisk kost maar liefst $2.799! Dit is ongewijzigd in vergelijking met het vorige model, beweert Phil.

10:26 “One last thing”… iTunes.

10:27 De iTunes Music Store ging in april 2003 van start, heeft nu meer dan 6 miljard muzieknummers verkocht. ‘s Werelds grootste muziekbibliotheek, meer dan 10 miljoen nummers, met 75 miljoen accounts met creditcard. Er zijn drie nieuwe dingen.

10:28 Ten eerste de prijs. Die is de afgelopen 6 jaar ongewijzigd gebleven. Alles kostte $0,99. Er komen nu drie prijsniveau’s: $0,69, $0,99 en $1,29. Dit wordt vanaf april ingevoerd. Prijs wordt bepaald door de muzieklabels.

10:30 Ten tweede; iTunes Plus. Je kunt nu downloaden in 256 kbps AAC-kwaliteit, met betere encoding. Je kunt hele bibliotheek upgraden via iTunes naar de Plus-kwaliteit. Vanaf vandaag zijn 8 van de 10 miljoen nummers DRM-vrij. Aan het eind van het eerste kwartaal 2009 zullen alle 10 miljoen nummers in iTunes DRM-vrij zijn.

10:31 De volgende aankonding heeft te maken met de iPhone! De Music Store is nu via Wi-Fi en via 3G te gebruiken. Zelfde prijs, zelfde selectie, vanaf vandaag beschikbaar. Muzieknummers kun je naar je iPhone downloaden en met je computer synchroniseren als je thuis bent.

10:33 De webserver heeft het goed volgehouden, maar geeft het aan het einde van de keynote toch nog de brui. Maar wat valt er eigenlijk nog te melden? Tony Bennett komt op een drijvend platform binnengeschoven en en zingt een liedje: “The Best Is Yet To Come”. Geen nieuwe iMacs, geen iPhone nano en ook geen Apple netbook. Zelfs geen aankondigingen over Snow Leopard. Het lijkt wel alsof Apple de laatste keynote met opzet zo saai mogelijk heeft gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2009, 23:58
Categorieën Apple, Round-up
Onderwerpen macworld, san francisco

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.