Lezen op een LCD-scherm of elektronisch papier: wat is het beste?

Is een e-paper of scherm met E Ink-technologie prettiger en minder vermoeiend om te lezen dat het LCD-scherm van de iPad? Doktoren zijn er niet van overtuigd.

nookDe iPad maakt geen gebruik van e-paper, een scherm dat eruit ziet als gewoon papier. Sommige ereader-gebruikers vinden dat jammer: elektronisch papier is minder vermoeiend voor je ogen. Om voor eens en altijd een einde te maken aan de discussie heeft de New York Times een aantal doktoren en andere experts ingeschakeld om de brandende vraag te beantwoorden: “Zijn LCD-schermen slechter voor je ogen dan eReaders?” Een kant en klaar antwoord blijkt er niet te zijn.


Het is namelijk afhankelijk van de omstandigheden, de software, de typografie en de belichting. Bij direct zonlicht is E Ink het beste te lezen, maar er zijn situaties waarin een normaal stuk papier beter leesbaar is dan E Ink. Ook dat gaat niet altijd op, want bij slechte kwaliteit krantenpapier en paperbacks kan het lezen juist moeizamer gaan. Bij getemperd licht kan een LCD-scherm juist weer beter zijn dan elke vorm van papier, inclusief elektronisch papier. Door de hoge verversingsgraad van huidige LCD-schermen zijn ze niet vermoeiender dan e-paper. Er valt veel te winnen met de juiste belichting en de gewoonte om regelmatig met je ogen te knipperen en na 20 minuten lezen even te pauzeren.

Schadelijk is het lezen van een scherm overigens niet, zo blijkt uit de informatie van de artsen die NYT raadpleegde. En oude vooroordelen kunnen ook in de kast: “Most of what our mothers told us about our eyes was wrong,” zegt een oogarts. Een van de nadelen van LCD-schermen is dat ze geen grote inkijkhoek hebben. Bij de IPS LCD-schermen die Apple in de iPad gebruikt is dat verbeterd, maar door het reflecterende scherm kun je toch vermoeid raken. Het beruchte flikkeren van beeldschermen is ook opgelost: volgens een medewerkers van HP’s labs hebben de moderne schermen een verversingsgraad van 120 Hz en dat is sneller dan ons oog kan waarnemen. Eén optimale technologie is er niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.