Zoutwaterladerlamp

Deze lamp en smartphonelader draait volledig op zout en water

Geen doe-het-zelf-project deze keer, maar een opvallend product van een broer en zus uit de Filippijnen. Zij ontwikkelden deze lamp voor gebieden waar stroom lang niet zo vanzelfsprekend is als hier.

Zoutwaterladerlamp
Een broer en zus uit de Filippijnen hebben een lamp ontwikkeld waar je met een beetje water en zout niet alleen licht maar ook stroom voor je smartphone mee opwekt. Dit levert de twee de nodige prijzen op, vooral omdat het een uitkomst kan zijn voor gebieden waar elektriciteit niet zo vanzelfsprekend is.

Hoewel de uitvinding van Raphael en Aisa Mijeno goed van pas komt als je op een camping zit of op een andere plek zonder stroom, is hun lamp op de eerste plaats ontwikkeld voor gebieden in de Filippijnen waar het heel wat moeite kost om überhaupt een lamp te laten branden.

Van kerosine naar zout en water

In deze gebieden moet kerosine worden gebruikt om huizen van licht te voorzien. Het wordt pas echt schrijnend als je nagaat dat men volgens Raphael soms twaalf uur moeten lopen om een flesje van dit spul te halen. “Na twee dagen is die fles weer leeg”, aldus Raphael tegen Upworthy.

Zoutwaterladerlamp

Ondertussen is zout en water een stuk beter verkrijgbaar en heel goedkoop. Door een glas water en twee eetlepels zout in de lamp te gooien, blijft hij tot acht uur schijnen. Daarnaast kun je hem dankzij de ingebouwde USB-poort ook gebruiken om je iPhone (of iedere andere smartphone) mee op te laden. Omdat de smartphone energie uit de lamp slurpt zul je deze wel wat vaker bij moeten vullen. De metalen elektroden in de lamp moeten twee keer per jaar worden vervangen.

Eigen bedrijfje

Inmiddels is het project van het duo al opgemerkt door grote partijen, die hun interesse getoond hebben en zijn ze hun eigen bedrijfje met de naam Sustainable Alternative Lightning gestart. Met een beetje geluk zorgt hun uitvinding ervoor dat afgelegen dorpjes overal ter wereld met wat water en zout hun huizen kunnen verlichten. Wij nemen er graag eentje mee als we een weekendje naar zee gaan om onze iDevices van stroom te voorzien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 augustus 2015, 14:00
Categorieën Accessoires, Achtergrond
Onderwerpen duurzaam, lamp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.