apple-cupertino

Kwartaalcijfers FQ2 2015: Apple verkocht 61 miljoen iPhones

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ2 2014 bekendgemaakt. Er zijn opnieuw records gebroken, vooral dankzij de iPhone 6 en 6 Plus.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple kwartaalcijfersTerwijl Nederland nog even doorging met Koningsdag vieren, was Apple met iets heel anders bezig: het bekendmaken van de kwartaalcijfers voor FQ2 2015. Het gaat om het tweede fiscale kwartaal van 2015, dat zoals gewoonlijk niet gelijk loopt met kalenderkwartalen. De cijfers hebben betrekking op de maanden januari, februari en maart. Traditioneel zijn dat rustige maanden, zo vlak na de feestdagen. Apple had ook geen belangrijke nieuwe producten die in de verkoop gingen. Analisten kondigden eerder aan dat ze records verwachten, vooral dankzij de iPhone 6 en 6 Plus.

Recordverkopen en veel meer omzet

Apple verkocht in het zojuist afgesloten kwartaal 61,2 miljoen iPhones, 12,6 miljoen iPads en 4,6 miljoen Macs. Ook werden mooie financiële cijfers geboekt: 58 miljard dollar omzet en een netto winst van 13,6 miljard dollar. Het aandeel Apple sloot vandaag op de beurs met een koers van $132,65 – een winst van 1,8%. Inmiddels is de koers na sluiting alweer gestegen.

iPhone groeit spectaculair, iPad zakt weg

Het aantal verkochte iPhones is gigantisch gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Toen werden er nog 43,7 miljoen iPhones verkocht, nu is dat 61,2 miljoen. Het leverde Apple ook flink meer omzet op: maar liefst 40 miljard dollar bracht de iPhone binnen. Bij de iPad zien we opnieuw een terugval: een jaar geleden werden nog 16,3 miljoen stuks verkocht, nu zijn het slechts 12,6 miljoen stuks. Bij de Mac is wel sprake van een lichte stijging: 4,1 miljoen naar 4,5 miljoen.

kwartaalcijfers-fq2-2015


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.

Forse groei in Amerika en China

Wat opvalt in de cijfers is dat Apple’s groei in China behoorlijk doorzet. Precies een jaar geleden werd er nog een omzet van 9,8 miljard geboekt. Nu is dat al gestegen naar 16,8 miljard dollar. Ook in Noord- en Zuid-Amerika groeit het lekker door: van 18 miljard dollar naar 21 miljard dollar. In Europa is sprake van een lichte groei: van 10,9 naar 12,2 miljard dollar.

200 miljard voor dividend en aandelen terugkopen

Appl maakte bekend dat ze in de periode tussen nu en maart 2017 maar liefst 200 miljard dollar aan cash gaan gebruiken om Apple-aandelen terug te kopen en dividend uit te keren. Apple voert het dividend op met 11% naar $0,52 per aandeel. Aandeelhouders kunnen op 14 mei 2015 hun dividend tegemoet zien. Het geldt alleen voor aandeelhouders die op 11 mei in bezit zijn van aandelen. Apple heeft al $112 miljard teruggegeven aan aandeelhouders, waaronder $80 miljard door de aankoop van aandelen. Voor de derde keer in minder dan drie jaar verhoogt Apple de hoeveelheid dividend die ze uitkeren.

Verwachtingen vooraf

Zelf verwachtte Apple een omzet tussen 52 en 55 miljard dollar. Ter vergelijking: precies een jaar geleden werd een omzet van 45,6 miljoen dollar geboekt. Analisten kijken vandaag vooral naar de groei in Azië, maar er wordt ook scherp gelet op de iPhone- en iPad-verkopen. Helaas zal er nog niets bekend zijn over de verkochte Apple Watch-exemplaren, omdat de voorverkoop daarvan pas op 10 april van start ging. De verkoop van de Apple Watch valt dus volledig buiten het kwartaal dat Apple nu rapporteert.

aapl-q2-2015

Een interessante vraag is trouwens hoe het met de Apple TV en de iPod gaat. Helaas kunnen we dat niet zomaar achterhalen, want die worden meegenomen in de categorie ‘Other products’, samen met de producten van Beats Electronics en accessoires.

Interessante weetjes uit de conference call

Maandagavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. De Apple Watch is immers al onthuld en over een nieuwe Apple TV zal Cook vast geen mededelingen doen. Zodra er leuke wetenswaardigheden uit deze conference call komen, melden we die in dit artikel.

Apple verdient meer dan andere grote bedrijven

Om een indruk te krijgen hoe gigantisch veel geld Apple verdient, is het goed om eens te kijken naar de netto inkomsten bij een aantal andere grote bedrijven. Apple steekt er met kop en schouders bovenuit:

apple-verdient-meer-dan-anderen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 april 2015, 16:41
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.