KPN start pilot met tv-kijken over 4G

KPN start met een pilot om 10 televisiezenders via 4G te bekijken. Het dataverbruik gaat niet van je databundel af.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

kpn-tv-kijkenKPN gaat starten met een pilot, waarbij je kunt tv-kijken via het 4G-netwerk. Dat heeft KPN bevestigd in een telefoongesprek met iCulture. Het dataverbruik van de dienst gaat niet ten koste van de databundel. KPN maakte eerder vandaag op de KPN Capital Markets Day 2014 bekend dat er 10 tv-zenders te bekijken zijn. De nieuwe tv-plannen werden bekendgemaakt door directeur consumentenmarkt Jaap Postma. Vorig jaar liet CEO Eelco Blok zich bij de presentatie van de kwartaalcijfers al ontvallen dat KPN plannen had om binnen een jaar mobiele televisie op smartphones en tablets te gaan aanbieden.

Veel details wilde KPN toen nog niet loslaten, maar er werd gesproken over streamen via het 4G-netwerk dat KPN destijds aan het uitrollen was.

Momenteel is het met de KPN iTV Online-app al mogelijk om mobiel televisie te kijken via een app, maar daarbij ben je wel gebonden aan je eigen draadloze netwerk thuis. Tijdens de presentatie gaf Postma aan dat je straks ook buitenshuis via het 4G-netwerk kunt kijken. Het gaat waarschijnlijk om een betaaldienst, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de televisiedienst van KPN in strijd is met de netneutraliteit, maar een soortgelijke situatie uit januari 2014 maakt duidelijk dat het is toegestaan, zolang KPN de tv-zenders maar als apart dienst aanbiedt. In januari ging het om muziek luisteren via Spotify, waarbij Hi het verbruik niet van de databundel afhaalde. Toezichthouder ACM gaf toen aan dat Hi niet in strijd handelt met wettelijke bepalingen, omdat klanten het als aparte dienst konden afsluiten.

Van 2008 tot 2011 bood KPN ook al een televisiedienst aan met de naam KPN MobielTV. Dat maakte gebruik van DVB-H, waarbij tv-signalen werden verspreid via de ether. Maar de dienst flopte omdat onvoldoende mensen bereid waren om een speciaal toestel aan te schaffen. Met de nieuwe tv-dienst van KPN is de kans op succes groter, omdat het op bestaande toestellen werkt. RTL biedt in samenwerking met Vodafone al de mogelijkheid om onbeperkt tv-programma’s te bekijken aan klanten van dochterbedrijf Sizz.

We hebben KPN om een reactie gevraagd, maar ze willen nu nog geen concrete informatie verschaffen. Wel gaf de woordvoerder aan dat er later meer informatie naar buiten zal worden gebracht. KPN MobielTV koste een paar jaar geleden €9 per maand, waarbij je toegang kreeg tot Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, RTL4, RTL7, SBS6, Veronica, MTV en Discovery Channel. Je kon ook een duurder pakket met een sportzender en erotische zender erbij afsluiten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2016, 21:34
Categorie Providers
Onderwerpen kpn, televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.