KPN wil iPhone afluistervrij maken met apps van Silent Circle

KPN wil met Silent Circle apps de iPhone afluistervrij maken. De apps zijn tegen betaling bij een abonnement te gebruiken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

silent-text-iphoneKPN wil klanten apps aanbieden waarmee ze hun telefoon-, sms- en e-mailverkeer beter kunnen beveiligen tegen spionage. De telecomprovider is daarvoor een samenwerking aangegaan met Silent Circle, dat apps heeft ontwikkeld waarmee smartphones moeilijker af te luisteren zijn. De apps zorgen voor versleuteling op bestaande iPhones en Android-toestellen en zijn al via de App Store verkrijgbaar. Silent Phone is bedoeld voor het versleutelen van telefoongesprekken terwijl Silent Text het berichtenverkeer beter beveiligt. Gebruik van de apps gaat ca. €10 per maand kosten.

Dat is vergelijkbaar (of misschien zelfs iets duurder) dan de normale prijs van het abonnement: Silent Circle verkoopt zelf abonnementen van $10 per maand of $100 per jaar. KPN belooft de dienst tegen “een vergelijkbaar bedrag in euro’s” aan te bieden aan klanten.

De provider heeft de samenwerking met Silent Circle inmiddels bevestigd. Volgens bronnen van de Volkskrant zal KPN in een later stadium ook de Blackphone gaan verkopen, een telefoon waarvan het besturingssysteem extra beveiligd is tegen spionage. De telefoon zal volgende week op Mobile World Congress in Barcelona worden gepresenteerd.

Angst voor NSA

Phil Zimmermann, legendarisch geworden door de uitvinding van PGP, is een van de oprichters van Silent Circle. Samen met mede-oprichter en ex-militair Mike Janke had hij aanvankelijk voorzien dat Silent Circle handig was voor diplomaten, journalisten en militairen die werkzaam zijn in landen met vijandige regimes. Maar ongerustheid over spionage door de NSA maken de dienst ook interessant voor gewone burgers in westerse landen. Ook voor KPN speelt dat mee: “Hadden wij dit gedaan als Snowden er niet was geweest? Dat weet ik niet”, zegt Jaya Baloo, verantwoordelijk voor informatiebeveiliging bij KPN. “Global surveillance is geen nare droom meer, maar een feit.”

silent-text-iphone-documenten

Gesprekken worden met Silent Circle op de telefoon versleuteld en op de andere telefoon weer ontsleuteld. Daar tussenin is het berichtenverkeer in theorie niet te ontcijferen. Overigens werkt de beveiliging alleen als beide gebruikers de app gebruiken. Als slechts één persoon de app gebruikt, is het gesprek alleen tussen de telefoon en de server van Silent Circle beveiligd.

Niet op KPN wachten

Overigens hoef je niet op KPN (of op plannen van je eigen provider) te wachten om de apps van Silent Circle al te gebruiken. Zeker omdat KPN van plan is om een prijs van ca. €10 per maand te vragen aan klanten, heb je er eigen nauwelijks profijt van om te wachten op het initiatief van KPN. De apps zijn via onderstaande links al te downloaden uit de App Store en als je een jaarabonnement van $100 afsluit ben je waarschijnlijk goedkoper uit dan met de bundel van KPN. Wel kan KPN er met promotiecampagnes voor zorgen dat meer mensen de Silent Circle-apps gaan installeren, zodat je als voorstander van goede beveiliging geen roepende meer in de woestijn bent. Silent Phone is bedoeld voor spraak- en videobellen, silent text voor het uitwisselen van berichtjes.

Downloaden:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2016, 21:34
Categorie Achtergrond
Onderwerpen beveiliging, kpn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.