Kickstarter nu in Nederland: 5 voorbeelden waarom dat leuk is

Kickstarter komt naar Nederland en dat is goed nieuws als je wilt investeren in leuke projecten voor de iPhone, iPad en iOS.

Kickstarter komt naar NederlandDe crowdfunding-site Kickstarter is nu beschikbaar voor ondernemers in Nederland. Daar wijst een bericht van het Twitteraccount van Kickstarter op. Vanaf 29 april dit jaar zullen Nederlandse projecten live te zien zijn voor het grote publiek. Op de website kunnen ondernemers projecten laten medefinancieren door geïnteresseerden die een financiële toezegging doen om die droom te verwezenlijken. In het verleden hebben daardoor al veel leuke accessoires en apps voor iOS en iDevices het levenslicht gezien. We geven vijf leuke voorbeelden.

Dit artikel is een bijgewerkte publicatie van ons aankondigingsartikel van Kickstarter in Nederland, origineel geplaatst op 4 februari.

Hoe werkt Kickstarter?

kickstarter iphone appHet idee achter Kickstarter is simpel: je start een project waarin je een idee presenteert met behulp van een video en afbeeldingen. Geïnteresseerden kunnen vervolgens geld in dit idee steken, zodat je project van de grond komt. Door bij bepaalde bedragen beloningen te beloven, zijn donateurs sneller in een idee geïnteresseerd. Op deze manier is Kickstarter inmiddels in een halve winkel veranderd. De maker van een iPhone-case kan bijvoorbeeld beloven de hoes naar een donateur te sturen als de verkoopprijs wordt gedoneerd. Op deze manier is het geld voor de productie al binnen en hoeft de bedenker geen risico’s te nemen.

Uiteraard zijn er wel de nodige dingen om rekening mee te houden. Een Kickstarter-project slaagt bijvoorbeeld pas als het minimumbedrag is binnengehaald – en dan wordt ook pas je geld afgeschreven. Daarnaast is het altijd de vraag of de projectleiders de vaardigheid hebben om vervolgens de productie soepel te laten verlopen.

Goed nieuws voor Nederlandse ondernemers

Perry Chen oprichter KickstarterDe introductie van een Nederlandse tak op Kickstarter is vooral goed nieuws voor ondernemers. Zij moesten zich eerder nog op een buitenlands adres aanmelden als ze een project op de website wilden starten, omdat Nederland nog niet tussen de opties stond. Op de website was het achteraf wel mogelijk om een Nederlands adres toe te voegen, maar je moest dan alsnog met buitenlandse partijen werken om bijvoorbeeld het financiële plaatje voor elkaar te krijgen. De alternatieve crowdfunding-websites Indiegogo en Sellanapp waren wel geschikt voor Nederlandse startups, maar staan minder in de spotlight dan Kickstarter.

Kickstarter bestaat in april dit jaar vijf jaar. Het werd op 28 april 2009 opgericht door Perry Chen (foto), Yancey Strickler en Charles Adler. Één dag later dit jaar, als Kickstarter vijf jaar oud is, mogen projecten in Nederland ‘live’ gaan en geld werven bij het publiek.

Vijf opzienbarende Kickstarter-projecten voor iDevices

1. Pebble

Misschien wel de allerbekendste Kickstarter-uitvinding is de Pebble-smartwatch. We schreven erover op 12 april 2012, op het moment dat Pebble zijn financiering al rond had. De beoogde financiering was 100.000 dollar, maar uiteindelijk ondersteunden enthousiaste gebruikers de Pebble met meer dan 10 miljoen dollar. Een maand later meldde de maker: uitverkocht. De populariteit van de Pebble zorgde voor een stroomversnelling aan andere smartwatches en ligt misschien ook wel aan de basis van alle geruchten omtrent de iWatch, Apple’s eigen vermeende smartwatch waar nog geen concreet teken van leven van bestaat.

Klik om inhoud van Kickstarter te tonen.
Learn more in Kickstarter’s privacy policy.

2. LIFX

Lampen die je op afstand kan bedienen met een iPhone-app. Philips heeft het groot gemaakt onder de noemer Philips Hue, maar het was het Kickstarter-project LIFX dat er opzien mee baarde. In september 2012 maakten we kennis met de lampen die verbinding legden met ingebouwde Wi-Fi-ontvangers. Het concept maakte sier met de mogelijkheid van een automatische wake up-light om je op een zachte manier mee wakker te maken en kon ook lampen in schakeling aan elkaar plaatsen, waarmee je gekoppeld aan elkaar een sfeer kon creëeren. Uiteindelijk kwam de LIFX in november 2013 op de markt, ver na de Philips Hue.

Klik om inhoud van Kickstarter te tonen.
Learn more in Kickstarter’s privacy policy.

3. Elevation Dock

Een standaard voor de iPhone die bijna anderhalf miljoen dollar ophaalt: echt waar. De Elevation Dock is een van die projecten die in het begin van 2012 liet zien hoe machtig populair Kickstarter al was: de maker vroeg ‘maar’ 75.000 dollar investeringskosten. De Elevation Dock speelde zichzelf in de kijker door veel zwaarder en degelijker te zijn dan het standaard dock van Apple voor de iPhone. Zo tilde je hem niet steeds per ongeluk op als je de iPhone eruit haalt, was het idee.

Klik om inhoud van Kickstarter te tonen.
Learn more in Kickstarter’s privacy policy.

4. Zombies, Run!

De originele hardloop-app Zombies, Run is ook begonnen als Kickstarter-project. We schreven erover in oktober 2011. De applicatie werd bedacht voor mensen die wel graag willen bewegen, maar niet worden gemotiveerd door normale hardloop-apps. Zodoende doe je in Zombies, Run! je oordoppen in om achterna gezeten te worden door zombies. Ook krijg je opdrachten toegesproken en bouw je langzaam verder aan je verdedigingsfort tegen de zombies. Allemaal door te rennen.

Klik om inhoud van Kickstarter te tonen.
Learn more in Kickstarter’s privacy policy.

5. Carmageddon voor iOS

Een remake van een lugubere pc-game uit 1997 opnieuw uitgeven voor de iPhone en iPad, wat mag dat kosten? Spelers hadden er vertrouwen in en schonken ontwikkelaar Stainless Steel ruim 625.000 dollar voor de ontwikkeling van de remake. Op 1 juni 2012 maakte Stainless bekend dat het iOS-deel in ontwikkeling zou worden genomen en als bedankje was de game bij de release op 17 oktober dat jaar één dag gratis. Dik vijftien jaar na de pc-versie veroverde Carmageddon ook in de App Store veel harten. Het spelletje waarin je tijdens het racen mensen kan overrijden voor extra punten, heeft ruim 1700 Nederlandse App Store-recensies met een gemiddelde beoordeling van 4,5 ster.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Er zijn nog veel en veel meer Kickstarter-projecten voor iOS en iDevices. Neem eens een kijkje via onze artikeltag Kickstarter. In de reacties vernemen we graag jouw favorieten en gefinancierde projecten.

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.