Jailbreaken en unlocken van de iPhone 4: het nieuws op een rij

In dit artikel geven we enige uitleg over de status van de jailbreak en unlock voor de iPhone 4 en wat je op dat gebied als gebruiker binnenkort kan verwachten.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 4 jailbreakAls je één van de gelukkigen bent die inmiddels een iPhone 4 in zijn of haar bezit heeft, ben je na het nieuws over de legaliteit van jailbreaken en unlocken misschien ook benieuwd naar de mogelijkheden daarvoor op je nieuwe toestel. Op dit moment is er maar een zeer select groepje hackers dat beschikking heeft over een jailbreak en een unlock voor de iPhone 4, maar dit zal naar verwachting op korte termijn veranderen. In dit artikel geven we je meer uitleg over wat je binnenkort als gebruiker kunt verwachten met betrekking tot de jailbreak en de unlock van de iPhone 4. De informatie die je in dit artikel over de jailbreak van de iPhone 4 kunt vinden, geldt daarnaast ook voor alle andere iPhones en iPods Touch op iOS 4.0 of iOS 4.0.1 en de iPad op iOS 3.2.1.

Jailbreak van de iPhone 4

Voor de jailbreak van de iPhone 4 wordt door jailbreakers hoopvol gekeken naar de achtienjarige hacker @comex die eerder een jailbreak genaamd Spirit uit bracht voor de iPad op firmware 3.2 en de iPhone en iPod Touch op firmware 3.1.3. Aangezien de hacker bij de Spirit-jailbreak veel kritiek ontving nadat hij de deadline voor de release van de jailbreak-tool (die hij zichzelf had gesteld) met enkele dagen uit moest stellen, heeft hij besloten om deze keer vooraf geen releasedatum voor zijn nieuwe jailbreak-tool aan te kondigen. Op de website SpiritJB.org (niet te verwarren met de officiële website van Spirit die je kunt vinden op SpiritJB.com) verscheen recent de mededeling dat de nieuwe tool aanstaande zondag uit zou komen. Comex reageerde hier indirect op met een tweet waarin hij liet weten dat hij niet van plan is te wachten tot zondag als de jailbreak eerder klaar zou zijn, noch op zondag de jailbreak-tool beschikbaar te zullen maken als deze op dat moment nog niet klaar is.

FWIW, I am not planning on waiting for Sunday if it’s ready before then; nor am I releasing on Sunday if it’s not ready by then.

Van de nieuwe jailbreak is bekend dat het net als eerder bij Spirit een zogenaamde userland-jailbreak betreft. Het voordeel van een dergelijke jailbreak is dat deze vaak eenvoudig uit te voeren zal zijn door de gebruiker en deze bovendien op alle apparaten zal werken waarop de kwetsbare firmwareversie (in dit geval iOS 3.2.1, 4.0 en 4.0.1) geïnstalleerd kan worden. Het nadeel van een userland-jailbreak is dat deze eenvoudig tegen te gaan is door Apple in de volgende firmware-update. Om te zorgen dat je in de toekomst kunt blijven herstellen naar een firmwareversie die te jailbreaken is, is het daarom van belang dat je de voor jouw toestel unieke handtekening van Apple voor firmware 4.0.1 op slaat. De naam van de nieuwe jailbreak-tool is op dit moment nog niet bekend, maar zal in ieder geval niet de termen Spirit of Pie bevatten.

Unlock van de iPhone 4

iPhone 4 unlock
Wat betreft de unlock van de iPhone 4 hebben de hackers van de het iPhone Dev Team weer een succes geboekt, waarbij met name @planetbeing en @musclenerd zich de afgelopen tijd in hebben gezet om de unlock van de iPhone 4 te realiseren. Op de iPhone 4 heeft Apple maatregelen genomen om het unlocken lastiger te maken wanneer de hackers eenmaal toegang (in de zin van code execution) tot het telefoongedeelte van de iPhone 4 hebben. De hackers hebben drie methodes bedacht waarmee de maatregelen te omzeilen zouden kunnen zijn, waarvan ze er twee uit hebben gewerkt en vervolgens hebben vergeleken wat betreft hun stabiliteit en snelheid.

Om de iPhone 4 te kunnen unlocken is een jailbreak vereist. Inmiddels is de unlock voor de iPhone 4 af en wordt er dan ook gewacht tot het moment dat de jailbreak voor de iPhone 4 publiek wordt gemaakt. Vanaf de hacker conferentie DEV CON heeft MuscleNerd nog laten weten dat zijn aanwezigheid bij de conferentie het uitbrengen van de unlock niet in de weg zal staan. De unlock zal waarschijnlijk net als eerdere versies van ultrasn0w via de repository repo666.ultrasn0w.com in Cydia te downloaden zijn zodra Comex zijn jailbreak beschikbaar maakt.

iPhone 4 en persoonlijke handtekeningen van Apple

iPhone 4 - SHSH-gegevensNet als op de iPhone 3GS, de 3e generatie iPod Touch en de iPad (en in mindere mate sinds iOS 4 ook de iPhone 3G en 2e generatie iPod Touch) heb je op de iPhone 4 een voor jouw toestel unieke handtekening van Apple nodig om te kunnen herstellen met een bepaalde firmware. Op elk moment wordt door Apple alleen de allerlaatste firmwareversie (exclusief eventuele beta-versies) gesigneerd. Aangezien zowel een jailbreak als een unlock van iOS 4.0 en 4.0.1 op de iPhone 4 mogelijk is, is het van belang dat je Apple’s handtekening voor iOS 4.0.1 op slaat voordat de kwetsbaarheden waar gebruik van wordt gemaakt door Apple worden verholpen in een volgende firmware-update. Het opslaan van de handtekening van Apple is eenvoudig en op dit moment al mogelijk (je hebt er dus géén jailbreak voor nodig). Je kunt ervoor kiezen om de handtekening lokaal (via TinyUmbrella) of online (via Cydia) op te slaan. Om op dit moment zowel lokaal als online je persoonlijke handtekening voor iOS 4.0.1 op te slaan verbind je jouw iPhone 4 met je computer, download en start je TinyUmbrella en kies je voor Save my SHSH.

iPhone 4 - TinyUmbrella

Daarnaast heeft Apple een nieuwe beveiligingsmaatregel genomen met betrekking tot de baseband (modemfirmware) van de iPhone 4, die in werking vergelijkbaar is met (maar nog strenger is dan) de verificatie van de persoonlijke handtekening (SHSH-gegevens) bij het herstellen met een bepaalde firmware. Onze moderator Bomans was één van de eersten die ontdekte dat het daardoor mogelijk is om de baseband van de iPhone 4 te downgraden, wanneer je de firmware van het toestel van iOS 4.1 beta 1 downgrade naar iOS 4.0.1 (omdat Apple momenteel nog beide firmwareversies signeert). Het grote verschil met de hierboven besproken persoonlijke handtekening is dat de handtekening voor de baseband niet alleen uniek is per toestel maar bovendien uniek per herstelpoging. Als de baseband van de iPhone 4 gereboot wordt, verandert er een unieke code (de zogenaamde nonce) waardoor een eventueel opgeslagen persoonlijke handtekening voor de baseband waardeloos wordt. Het is daarom voorlopig een kwestie van afwachten of het de hackers lukt om ook deze horde weer te nemen.

Zodra er meer informatie bekend is met betrekking tot een concrete releasedatum van de jailbreak en de unlock van de iPhone 4 kun je dat vanzelfsprekend bij ons lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2010, 19:26
Categorie Jailbreak
Onderwerpen comex, iPhone 4, iphone dev team, jailbreak, unlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.