iTunes-concurrent Zune Marketplace komt naar Europa: Nederland en België krijgen filmverhuur

Microsoft gaat de Zune Marketplace in Europa uitrollen. Nederland en België krijgen alleen toegang tot filmverhuur. De muziekdownloads, Zune Pass en verkoop van video's gaan aan onze neus voorbij.

ZuneMarketplaceMicrosoft heeft vandaag aangekondigd dat de Zune Marketplace in meerdere landen zal worden uitgerold. Voor het eerst sinds de lancering van de Zune komt de dienst ook in Europa beschikbaar, vooruitlopend op de lancering van Windows Phone 7. Nederland en België krijgen voorlopig alleen filmverhuur. Toch is dat opvallend, want het huren van films in iTunes is in onze landen nog steeds niet mogelijk. In Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk komen alle vier diensten beschikbaar: filmverhuur, verkoop van video’s, mp3-downloads en onbeperkt muziek luisteren via de Zune Pass. In de overige landen zal het aanbod wisselend zijn: Spanje krijgt geen videoverkoop, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland krijgen geen muziekverkoop.

Nederland en België zitten in de groep landen die met alleen filmverhuur worden opgescheept. Dat geldt ook voor Oostenrijk, Ierland, Mexico en Zwitserland. In landen waar Zune Pass beschikbaar is, betaal je straks €9,99 per maand (inclusief BTW). In ruil daarvoor kun je onbeperkt muziek luisteren. Zodra je je abonnement opzegt heb je geen toegang meer tot de muziek. Amerikaanse gebruikers krijgen ook 10 downloads per maand, die ze mogen houden, maar in Europa is daar niet voor gekozen. De Amerikaanse gebruikers betalen dan ook iets meer: $14,99 per maand (exclusief salestax).

zune marketplace

Zune Marketplace is straks gekoppeld aan de Zune-desktopsoftware waarmee kopers van de nieuwe Windows Phone 7-toestellen kunnen synchroniseren. Mac-gebruikers zijn aangewezen op software van derden. De Zune-diensten bestaan nu vier jaar, maar de Zune-speler zelf is alleen in de VS en Canada verkocht. Nu de Marketplace wordt uitgerold in meerdere landen, betekent dat overigens niet dat ook de Zune HD naar Europa komt. De telefoons krijgen een interface die is afgeleid van de huidige Zune HD. Windows Phone 7-toestellen zijn niet door Microsoft zelf gemaakt, maar door externe toestelfabrikanten. Microsoft bracht eerder dit jaar wel de KIN-telefoons op de markt, maar die werden al na een paar weken weer uit de winkels gehaald.

windows 7 phoneMicrosoft wil de content van Zune Marketplace via een strategie van ‘drie schermen’ aanbieden: content die je in de Marketplace hebt gekocht kun je afspelen op je Windows Phone 7 (klein scherm), op het scherm van je Windows-pc en op een tv die je op de Xbox hebt aangesloten (groot scherm).

Meer informatie is te vinden in het Microsoft-persbericht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2010, 11:16
Categorie iDevices
Onderwerpen marketplace, zune

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.