iPad buiten de VS: voorlopig zonder boeken

Apple's iPad zal voorlopig zonder e-books worden geleverd buiten de VS. Op de niet-Amerikaanse Apple-pagina's over de iPad ontbreekt deze functie.

ibooksHet lijkt erop dat het lezen van iBooks op de iPad voorlopig alleen in de VS mogelijk is. Als je op de Nederlandse pagina met iPad-features kijkt ontbreekt het onderdeel over iBooks. Ook op de Apple-websites voor Engeland, Australië en andere landen buiten de VS is de iBook-functie nergens te bekennen. Voor mensen die regelmatig Engelstalige e-books lezen, zal het geen verrassing zijn: bij het kopen van e-books kreeg je al regelmatig de waarschuwing dat je een bepaald boek alleen binnen de VS mag kopen in verband met rechten.

Er blijkt geen sprake van een fout, want op de Amerikaanse Apple-pagina is te lezen: “iBooks available in the U.S. only.” Ook antwoordde Apple PR op vragen: “iBook Store will be available in the U.S. at launch” (en blijkbaar nergens anders). Ook bij Amazon duurde het behoorlijk wat maanden voordat ze de Kindle internationaal beschikbaar konden stellen.

Links de features-pagina in de VS, rechts dezelfde pagina in andere landen:

ibooks

Net als bij muziek en films hanteren uitgevers licentierechten die ze voor een bepaalde regio afsluiten. Een deel van de contentdeals die Apple heeft afgesloten zal wereldwijd geldig zijn, maar dat geldt niet voor alle boeken. Voor mensen die echt vrijheid willen bij dit soort zaken, zit er daarom niets anders op dan een tweede, Amerikaanse identiteit met bijbehorend woonadres en creditcard te regelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 januari 2010, 23:33
Categorie Achtergrond
Onderwerpen boeken, ebook, zune

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.