Apple Italië

Italiaanse Apple-rechtszaak over belastingfraude kan van start

Een Italiaans onderzoek naar belastingfraude van Apple in Italië en Ierland is afgerond. De aanklagers kunnen nu naar de rechter stappen.

Apple ItaliëIn Italië is een onderzoek naar belastingfraude door Apple afgerond door aanklagers. Apple zou 879 miljoen euro aan belasting niet hebben afgedragen, aldus anonieme bronnen van Reuters. Nu het onderzoek is afgerond kunnen de aanklagers naar de rechter stappen om er een officiële zaak van te maken.


Het onderzoek naar belastingfraude keek naar een periode tussen 2008 en 2013. Centraal stonden twee managers van dochterbedrijven van Apple, actief in Italië en Ierland. We zagen Ierland eerder al eens voorbijkomen in berichten over Apple en belasting. Er is een onderzoek van de Europese Commissie gaande, waarbij wordt gekeken of er belastingafspraken tussen Apple en Ierland zijn gemaakt.

Apple zegt in een reactie tegenover Reuters altijd belasting te hebben betaald in de landen waar het bedrijf actief is. Apple zou bovendien één van de grootste belastingbetalers ter wereld zijn. In 2007, 2008 en 2009 zou Apple met succes een Italiaanse audit hebben afgerond:

"Deze nieuwe aantijgingen hebben geen basis en we zijn er zeker van dat er ditmaal wederom dezelfde conclusie wordt getrokken."

Italië lijkt een kritische hoek van Europa voor Apple. In 2012 verdween in het land AppleCare uit de schappen, na een rechtszaak over Apple’s onduidelijke garantievoorwaarden. Later dat jaar publiceerde Apple duidelijkere garantie-informatie voor Europese landen, waaronder ook Nederland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.