iReplay januari 2012: terugblik op de afgelopen maand

In iReplay zetten we al het belangrijke nieuws van de afgelopen maand op een rijtje. iReplay januari 2012 gaat over Apple's aankondiging rond studieboeken, de jailbreak van de iPhone 4S en een Europeaan die de winkels van Apple onder handen gaat nemen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

replay_itunesIn de maand januari 2012 gebeurde er veel op Apple-gebied. In de nieuwe rubriek iReplay blikken we terug op de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen maand. Misschien wel het belangrijkste: het was 5 jaar geleden dat Apple de iPhone aankondigde. Maar ook in januari 2012 viel er weer genoeg aan te kondigen, zoals tijdens een media-evenement over studieboeken en de presentatie van de kwartaalcijfers.

Ook kwam de iPhone 4S in veel meer landen beschikbaar en werd er veel gepraat over voor- en nadelen van de productie in China. De jailbreak voor de iPhone 4S en iPad 2 kwam uit, er lekten nieuwe geruchten over Apple’s HDTV en Apple lijkt de laatste hand te leggen aan de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam. Dit en meer kon je afgelopen maand in 456 artikelen op iPhoneclub en 170 artikelen op iPadclub lezen. Hieronder zetten we de hoogtepunten nog eens op een rij.

Apple Store Leidseplein

apple-trapApple gaat een officiële Apple Store openen aan het Leidseplein. Officiële bevestiging is er nog niet en zelfs de toekomstige medewerkers weten nog niet officieel waar ze gaan werken. Maar de inrichting van de winkel begint wel steeds meer vorm te krijgen. iPhoneclub toonde foto’s van de glazen trap en het piramidedak, met de voorspelling dat de winkel half februari open gaat. Inmiddels weten we dat de eerder gefluisterde datum van 18 februari niet kan kloppen, omdat op die datum de toekomstige medewerkers een verplichte vrije dag hebben. De werkelijke opening lijkt zich verder naar het einde van de maand te verplaatsen en misschien moeten we wel tot begin maart wachten, al wijzen de al aanwezige meubels erop dat de inrichting bijna klaar is. In Cupertino groeit Apple behoorlijk uit z’n jasje: er werd flink wat extra kantoorruimte gehuurd in het nabijgelegen Sunnyvale.

Studieboeken centraal tijdens Apple-evenement

ibooks-author-logoApple organiseerde op 19 januari een media-evenement, waar iBooks 2 werd aangekondigd. iBooks 2 biedt ondersteuning voor een nieuw type touchscreen-studieboeken, voorzien van allelei interactieve functies. Om zelf boeken te maken kondigde Apple iBooks Author aan, een soort Garageband voor boeken waarmee je gemakkelijk iBooks met video’s en andere multimediacontent kunt maken. Maar voor Nederlandse auteurs is iBooks Author nog niet ideaal vanwege de administratieve rompslomp en het feit dat je voorlopig alleen in de Amerikaanse iBookstore kunt publiceren. We vroegen een aantal Nederlandse auteurs en uitgevers naar hun eerste bevindingen. Sommige blogs schoten uit hun slof, omdat Apple het eigendom claimt op de boeken die je met iTunes Author maakt. Maar dat was een overtrokken reactie, want Apple verplicht je alleen om ePub-boeken die je met het gratis tool hebt gemaakt via Apple’s boekenwinkel te verkopen. Apple kondigde ook nieuwe functies voor iTunes U aan, waarbij opleidingen alle informatie rond een cursus beschikbaar kunnen stellen in iTunes U. Studenten bekijken de content via de nieuw verschenen iTunes U-app voor iPhone en iPad.

Jailbreak voor iPhone 4S en iPad 2

greenpois0n absintheDe untethered jailbreak voor iOS-apparaten met een A5-processor kwam deze maand beschikbaar onder de naam Absinthe (ook voor Windows). Er werd al maanden op gewacht en dat bleek ook uit de eerste cijfers: de eerste dag waren er al 1 miljoen downloads geteld. We publiceerden een handleiding voor het jailbreaken van de iPhone 4S en iPad 2 met Absinthe. Ook op andere gebieden kwamen er updates: Redsn0w kreeg tweemaal een update waarin het probleem met iBooks werd opgelost en de Corona Injector CLI kwam beschikbaar voor Windows. De EFF startte ondertussen een nieuwe lobby om te zorgen dat jailbreaken in de VS legaal blijft.

Apple en China

fabriek-chinaApple publiceerde een rapport over arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers en meldde trots dat het aantal controles was verhoogd en het aantal overtredingen was verlaagd. Ook werd voor het eerst een lijst met de belangrijkste toeleveranciers op de website gezet. Het jaarlijkse rapport kreeg deze keer erg veel respons: Apple zou medewerkers uitbuiten. Dat bleek nog eens extra in een reportage van This American Life. De keuze voor China zou echter te maken hebben met flexibiliteit: het is gemakkelijk om grote aantallen fabrieksarbeiders op te trommelen, als de productieplannen wijzigen. Apple CEO Tim Cook reageerde op de beschuldigingen: Apple zou juist erg veel doen om de werkomstandigheden in de fabrieken te verbeteren. In China ging de iPhone 4S in januari in de verkoop. Honderden Chinezen stonden in de rij om er eentje te kopen. Het leidde tot ongeregeldheden, waardoor de iPhone-verkoop via fysieke winkels werd gestopt.

Apple is de grootste smartphonemaker… of toch niet?

tim-cookApple presenteerde op 24 januari de kwartaalcijfers voor de maanden oktober, november en december 2011. Daarbij bleek Apple zichzelf te hebben overtroffen, met cijfers die veel hoger lagen dan gedacht. Vooraf werd nog voorspeld dat er 30 miljoen iPhones waren verkocht, maar het bleken er 37 miljoen stuks. Ze versloegen daarmee Samsung (35 miljoen), hoewel later bleek dat de verkoopcijfers van Samsung zo moeilijk meetbaar zijn, dat het er ook best 40 miljoen kunnen zijn. Apple CEO Tim Cook riep het personeel bijeen voor een “belangrijke mededeling”. Het bleek te gaan om personeelskorting, waarbij medewerkers met 500 dollar korting een Mac kunnen aanschaffen.

Leuke anekdotes over Apple in nieuw boek

inside-apple-coverIn januari verscheen het boek ‘Inside Apple’, waar we een paar keer aandacht aan hebben besteed. Dankzij het boek lekten ook weer veel interessante weetjes uit over de manier waarop Apple werkt. Zo zouden nieuwe werknemers op nepprojecten worden gezet, om te testen hoe betrouwbaar ze zijn. Apple zou ook honderden verpakkingen testen in een geheim lab, voordat uiteindelijk de meest ultieme verpakking wordt gekozen. Ook bleek dat Apple zich de merknaam ‘iPhone’ op nogal schimmige wijze heeft toegeëigend, waaruit opnieuw bleek dat Steve Jobs altijd zijn zin krijgt. Het boek zal ook in het Nederlands verschijnen.

Wat er nog meer gebeurde…

john-browettNaast de hierboven opgesomde ontwikkelingen gebeurde er nog meer bij Apple. Ze kochten het Israëlische technologiebedrijf Anobit en namen de voormalige CEO van Dixons aan als nieuwe man voor de Apple Stores. Op het gebied van patenten waren er weinig grote ontwikkelingen: de Italiaanse rechtbank wees een verkoopverbod voor de iPhone 4S af en de verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 werd in Nederland niet verboden.

App gemist?

In onze wekelijkse rubriek App Gemist (voorheen: iOS App Weekly) lees je elke zaterdag welke interessante apps zijn uitgebracht. Zo schreven we eerder over:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 februari 2012, 15:45
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.