‘iPhone-webapps presteren slechter bij starten vanaf homescreen’

iPhone-webapps blijken bij opstarten via een webclip slechter te presteren dan verwacht, zo heeft The Register ontdekt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

webappVolgens The Register hebben ze een exclusief nieuwtje te pakken: ze hebben ontdekt dat webclips die je van je homescreen opstart, veel trager reageren dan wanneer je ze rechtstreeks in de Safari-browser had geopend. Ook beweren ze dat iOS de performance van deze webapps ook op andere manieren in de weg zit. The Register schakelde meerdere ontwikkelaars in om de constateringen te onderbouwen. Ze weten echter niet of het hierbij gaat om een bug, of dat Apple een bewuste reden heeft om de performance omlaag te brengen. Een van de mogelijke samenzweringstheorieën is dat Apple liever niet heeft dat je webapps gebruikt, omdat ze met applicaties uit de App Store 30% commissie kunnen verdienen.

Webapps zijn websites die zijn gebouwd met standaard webtechnologieën zoals HTML, JavaScript en CSS. Ze zijn te gebruiken in elk mobiel apparaat met een moderne browser. De apps zouden probleemloos in HTML5 moeten draaien, maar volgens The Register gebruikt Apple subtiele technieken, om ervoor te zorgen dat de gebruikerservaring bij de webapps minder goed is. Het probleem zou zich voordoen bij webclips (zie uitleg) – websites die je als icoontje op je homescreen zet omdat je er vaak gebruik van maakt.

Dergelijke webclips presteren volgens metingen van The Register 2 tot 2,5 keer slechter dan wanneer je de URL in de browser had ingetikt. In iOS 4.3 heeft Apple de Nitro JavaScript-engine gebruikt om de browser sneller te maken, maar het lijkt erop dat dit niet geldt voor webclips. Alex Kessinger, ontwikkelaar van mobiele applicaties en blogger, denkt dat er drie oorzaken zijn, waaronder het feit dat Apple de nieuwe JavaScript-engine niet gebruik voor webclips. Daarnaast kunnen ze niet worden gecached voor offline gebruik en worden ze niet gerendered met Apples nieuwe ‘asynchronous mode’ (waardoor ze er minder mooi uitzien).

Via: The Register

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 maart 2011, 18:50
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen webapp, webclips

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.