iPhone verslaat Nokia N95 en HTC Touch in gebruikerstest

Perceptive Science liet tien personen een Nokia N95, HTC Touch en een iPhone uitproberen en ontdekte dat de iPhone weliswaar minder functies heeft, maar wel veel beter scoort op usability.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Onderzoeksbedrijf Perceptive Sciences nodigde een aantal doorsnee consumenten uit om een bruikbaarheidstest te doen met de iPhone, de Nokia N95 en de HTC Touch. Het resultaat: de iPhone versloeg met glans de concurrenten met een score van 4,6 uit maximaal 5 punten. De Nokia N95 deed het met 3,2 punten aanmerkelijk slechter en bij de HTC Touch (3,4 punten) lukte het sommige testpersonen niet eens om een telefoongesprek te voeren.

De test werd uitgevoerd door tien personen die geen van de genoemde telefoons eerder had gebruikt. Elk van hen kreeg een serie taken die ze moesten uitvoeren en daarbij werd gelet op meetbare criteria, zoals de tijd die het kostte om een bepaalde taak succesvol uit te voeren. Doel van de test was om te bepalen hoe gemakkelijk het is om een telefoon uit de doos te halen en meteen te gebruiken. Elke telefoon kon een score tussen 1 en 5 punten halen op verschillende onderdelen en kreeg daarna een totaalscore, die eveneens tussen 1 en 5 lag.

Onderzoekswetenschapper Tim Ballew: “Mensen kunnen uiteindelijk leren om elk apparaat te gebruiken. Maar dat is geen echte usability. Wij wilden kijken hoe lang het duurt om uit te vinden hoe je een telefoon moet gebruiken. Dat is het verschil tussen learnability en usability.”

De HTC Touch is nog niet in de VS verkrijgbaar via een mobiele operator, maar HTC stelde toch een exemplaar beschikbaar voor de test omdat het toestel later dit jaar wel verkrijgbaar zal zijn. Het mocht niet baten: de iPhone won met gemak. Testers voerden sommige taken tweemaal zo snel op de iPhone uit als op de andere toestellen. Wat functionaliteit betreft won de Nokia N95, maar de telefoon verloor punten op bruikbaarheid. Testers hadden bijvoorbeeld meer moeite om een webpagina te openen op de Nokia N95 dan op de iPhone. De conclusie van de onderzoekers: veel functies is mooi meegenomen, maar het gaat vaak ten koste van gebruiksvriendelijkheid. Bij de iPhone staat niet de functionaliteit, maar gebruiksgemak, ergonomie en makkelijk navigeren voorop, waardoor de telefoon uiteindelijk won.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2013, 21:46
Categorie iDevices
Onderwerpen concurrentie, nokia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.