iPhone prototype

Bijzonder iPhone-prototype voor het eerst op foto’s te zien

Het allereerste iPhone-prototype lijkt in de verste verte niet op een smartphone. Apple gebruikte het in 2006 om niet te laten uitlekken dat er aan de iPhone werd gewerkt. Ook medewerkers hadden geen idee waar de rode printplaat voor bedoeld was.

Apple ontwikkelde in tweeëenhalf jaar tijd in het diepste geheim de iPhone. Voor veel medewerkers stond het apparaat alleen bekend onder de codenamen ‘M68’ en ‘Purple 2’. Hoe het uiteindelijke product eruit zou zien en wat het was, bleef voor veel medewerkers een verrassing. Engineers konden zo het modem en andere onderdelen testen en drivers maken, zonder dat er iets uitlekte over de definitieve vorm. Uiteindelijk kondigde Steve Jobs het toestel in januari 2007 aan met de woorden: “Dit is de dag waar in voor tweeënhalf jaar naar heb uitgekeken.”

iPhone-prototype uit 2006

De rode iPhone M68 op de foto’s bestaat voornamelijk uit een printplaat met daarop alle onderdelen van een iPhone, maar dan uitgespreid over een groter oppervlak. Die componenten werden gemaakt door Intel, Infineon, CSR, Marvell en Skyworks, allemaal partners waar Apple van afhankelijk was om de eerste iPhone te kunnen bouwen.

iPhone-prototype

Tegenwoordig is het niet meer nodig om gigantische printplaten te maken, want iedereen die bij Apple aan de iPhone werkt weet wel ongeveer hoe het volgende iPhone-model eruit gaat zien. Bovendien is Apple overgestapt op compactere printplaatjes, ter grootte van een iPhone zelf. Ook zit er nu standaard een schermpje bij. In 2006 was dat nog niet het geval. De engineers die het prototype gingen testen, moesten daarvoor een extern scherm aan sluiten. Vandaar dat er een VGA-aansluiting en analoge aansluiting aanwezig is.

iPhone prototype

The Verge heeft nu zo’n origineel M68 prototype board in handen gekregen, via een anonieme bron. Het is de eerste keer dat een dergelijk iPhone-prototype uitvoerig is gefotografeerd. Het geeft daarmee een mooi beeld hoe de originele iPhone is ontstaan. De printplaat op de foto was bedoeld voor de engineering validation test (EVT), in dit geval vooral bedoeld voor de software en radio-functies. Dat de kleur rood is heeft ermee te maken dat dit Apple’s standaard kleur is voor prototypes. Voor productie-units worden onder andere de kleuren groen en blauw gebruikt.

iPhone prototype

Het prototype doet ook wel denken aan oudere pc’s. Er is een seriële connector aanwezig waarmee iPod-accessoires konden worden getest. Via twee mini-USB-connectors konden engineers de applicatieprocessor en de radio (baseband) benaderen. Ze konden op die manier software schrijven zonder dat er een scherm nodig was. Extra’s die je niet op een pc vindt zijn het simkaartslot en de twee antennes voor Wi-Fi en Bluetooth.

iPhone prototype

Een RJ11-poort aan de rechterkant kon worden gebruikt voor het testen van de telefoonfuncties, via een standaard vaste telefoonaansluiting. Apple’s applicatieprocessor is de Samsung K4X1G153PC, bestaande uit een CPU met daarop het geheugen. Apple heeft ook een groene 4GB Samsung NAND-kaart (K9HBG08U1M) gebruikt als opslagmodule voor het besturingssysteem. Door de module te verwisselen konden engineers gemakkelijk verschillende versies van het OS testen.

Apple gebruikte meerdere van deze prototype ontwikkelboards in de periode 2006 tot en met 2007 in aanloop naar de introductie van de eerste iPhone op 29 juni.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.