iPhone ook bedreiging voor ringtone-industrie

De iPhone dreigt de ringtone-industrie revolutionair te vanderen, net zoals de iPod eerder met de muziekindustrie heeft gedaan. Mensen betalen nu makkelijk 1 tot 3 euro voor een ringtone in matige kwaliteit, maar als de iTunes Store het complete nummer voor maar $0,99 aanbiedt komt het hele businessmodel in de knel.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ringtone in itunesDe iPhone is niet alleen een bedreiging voor toestelmakers en mobiele operators die het toestel niet in het assortiment mogen opnemen. Het kan ook een dreiging worden voor de 4,4 miljard dollar grote markt voor ringtones. Straks selecteer je gewoon je favoriete liedje uit iTunes en stelt die in als ringtone.

Ringtones is een van de weinige takken in de muziekindustrie waar mensen bereid zijn om een forse prijs te betalen voor een deuntje van een paar seconden. Mensen zijn graag bereid om ervoor te betalen: vooral voor mastertones waarbij een echt fragment van de studioversie van een liedje wordt gebruikt. Zo’n mastertone kost met gemak tussen de $2,50 en $3,50 om te downloaden. Vergelijk dat eens met de iTunes Store, waar elk muzieknummer $0,99 kost.

Tijdens de keynote in januari zei Steve Jobs dat het nog niet zeker is of ze ringtones zullen aanbieden. Maar uit een screenshot uit een YouTube-filmpje (zie hierboven) is te zien, dat er in iTunes een tabblad Ringtones komt. Bij nauwkeurige bestudering van de beelden van de keynote is dat tabblad kort even te zien. Maar als Apple ervoor kiest om ringtones makkelijk toegankelijk te maken, bijvoorbeeld via iTunes, dan kunnen ze moeilijk $1,99 voor een slechte re-sample vragen of $2,50 voor een mastertone, terwijl het complete liedje maar $0,99 kost. De iPhone dreigt de ringtone-industrie net zo op z’n kop te zetten als de iPod eerder met de muziekindustrie heeft gedaan.

Of Apple ook de hype-ringtones zoals de Bokito ringtone en Crazy Frog (€4,50 per stuk, *geen* affiliate!) gaat aanbieden, betwijfelen we. Waarschijnlijk laten ze die markt wel over aan de ringtoneboeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 15:41
Categorie iOS
Onderwerp ringtones

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.