iPhone-ontwikkelaars omzeilen NDA met klussen van $1

Ontwikkelaars die volgens de NDA niet over hun ervaringen met iPhone-ontwikkeling mogen praten hebben een juridisch veilige uitweg bedacht: ze betalen onderling $1 voor hulp en antwoorden bij problemen.

1 dollarEen interessant artikel in de LA Times: ontwikkelaars van iPhone-applicaties mogen geen tips en ervaringen uitwisselen, maar ze hebben een slimme oplossing bedacht waardoor het juridisch wél is toegestaan. Zoals bekend zijn deelnemers aan het iPhone Developer Program gebonden aan een NDA, waardoor ze niet onderling over hun ervaringen mogen praten. Het betekent ook dat auteurs geen boeken kunnen publiceren over applicatie-ontwikkeling en congresorganisatoren geen sessies over applicaties ontwikkelen met de SDK kunnen organiseren. Een evenement als iPhone Dev Camp (aanstaande zaterdag in Amsterdam) is daardoor voor officiële ontwikkelaars eigenlijk verboden terrein.

Maar de ontwikkelaars hebben een oplossing gevonden: als ze een vraag aan een collega willen stellen geven ze elkaar opdrachten van $1. Mochten ze te maken krijgen met Apple’s juridische afdeling, dan kunnen ze zeggen dat het ging om een klus waarvoor ze iemand hebben ingehuurd.

De strenge NDA-regels zijn niet door iedereen te omzeilen. Manning Publications zit met 400 klanten opgescheept, die de gids iPhone in Action hebben gekocht. De kopers hebben al het gedeelte over het ontwikkelen van iPhone-webapplicaties gekregen, maar de kans is groot dat ze een deel van hun geld terug willen omdat ze de resterende 131 pagina’s over ontwikkelen met de SDK nog steeds niet hebben ontvangen. Organisator Kevin Hoffman van iPhone Developer Journal zit met een soortgelijk probleem: hij is van plan om in oktober de iPhone Developer Summit in San Jose te organiseren, maar is min of meer gedwongen de sessies te beperken tot veilige onderwerpen zoals webapplicaties. Veel mensen hadden verwacht dat Apple de regels na de lancering van de iPhone 3G op 11 juli wel zou versoepelen, maar dat bleek niet het geval.

Via: LA Times

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 augustus 2008, 9:37
Categorie Apps
Onderwerpen geheim, ontwikkelaars

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.