iPhone goed voor zestig procent van Nederlands mobiel internetverkeer

Het ministerie van Economische Zaken heeft onderzoek laten uitvoeren naar elektronische communicatie. Daaruit blijkt dat er bijna 20 miljoen mobiele telefoonaansluitingen zijn, dat maar 20% van deze aansluitingen de beschikking heeft over 3G end dat de iPhone-bezitters kampioen in mobiel dataverkeer zijn.

mobile internetHet ministerie van Economische Zaken heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de Nederlandse mobiele internetmarkt. Daaruit blijkt dat van alle telefoons die worden gebruikt voor mobiel internet, in 60 procent van de gevallen sprake is van een iPhone. De nummer twee (Symbian) is goed voor 25%. Traditionele smartphones zoals de BlackBerry en Windows Mobile doen het veel slechter: zij staan op de zevende en achtstse plaats staan, met respectievelijk 0,7% en 0,6% marktaandeel.

De iPhone komt in het rapport een paar keer ter sprake, onder andere wanneer een eigen onderzoek van T-Mobile wordt aangehaald. Daaruit blijkt dat de meeste bezitters van een iPhone 3GS (96%) dagelijks gebruikmaakt van mobiel internet. Een kwart van de klanten (26%) gebruikt mobiel internet vaker dan 15 keer per dag. In 2008 verachtvoudigde het datagebruik bij T-Mobile, voornamelijk door de iPhone 3G. Het ministerie van Economische Zaken heeft het rapport echter vooral gebaseerd op eigen cijfers, die ze via operators hebben opgevraagd. Er blijkt bijvoorbeeld uit dat een groeiend deel van de omzet van mobiele operators uit niet-spraak komt. Volgens de onderzoekers speelt de opkomst van nieuwe, gebruiksvriendelijke smartphones (met name de iPhone) hierbij een belangrijke rol. In Nederland is ca. 20% van de mobiele telefonie-aansluitingen geschikt om 3G te gebruiken. Dat percentage groeit de afgelopen jaren nauwelijks meer.

Dat het percentage zo laag ligt heeft enerzijds ermee te maken dat er nog veel niet-3G-toestellen in omloop zijn en anderzijds dat er mensen met een smartphone zijn, die geen databundel hebben afgesloten.

grafiek mobiel internet

Wat marktaandelen betreft gaat KPN aan kop: het marktaandeel steeg met 1% naar 51%. T-Mobile daalde met 1% naar 26% en Vodafone bleef gelijk met een marktaandeel van 23%. Vodafone verdient het meest per klant: de ARPU (average revenue per user) ligt op 34 euro per maand en bij T-Mobile op maar 24 euro per maand. Dat heeft er wellicht mee te maken dat T-Mobile relatief veel pre-paid-klanten heeft: 58% belt met een prepaid-kaartje. Bij KPN en Vodafone hebben de meeste klanten een abonnement (respectievelijk 64 en 53 procent). Nederland telde in het eerste kwartaal van 2009 maar liefst 19,9 miljoen mobiele telefoonaansluitingen.

Meer info: Marktrapportage Elektronische Communicatie
Via: All About Phones
Foto credit: CC wayan vota

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 november 2009, 10:54
Categorie iDevices
Onderwerpen mobiel internet, onderzoek, overheid, trends

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.