iPhone 5 opladen kost in Nederland 75 cent per jaar

Het opladen van de iPhone 5 kost 75 cent per jaar. Dat kan worden berekend op basis van schattingen van energiebedrijf Opower.

iphone 5 opladenIs een iPhone een energieverslindend apparaat? Helemaal niet, zegt Opower, een consumentenplatform voor energiezaken. Opower heeft het jaarlijkse energieverbruik berekend voor het opladen van een iPhone 5 en komt op circa 3,5 kWh. Omgerekend naar Nederlandse energietarieven komt dat neer op 75 eurocent per jaar.

We gaan daarbij uit van een gemiddelde prijs van 21,5 eurocent per kWh. De Amerikanen zijn met 11,5 dollarcent per kWh aanmerkelijk goedkoper uit.

Opower nam als uitgangspunt dat je de iPhone 5 eenmaal per dag volledig oplaadt. Jouw persoonlijke energiekosten kunnen afwijken, afhankelijk van het energietarief dat je betaalt en je gebruiksgedrag. Het gaat dus om kleine aantallen, maar kijk je naar de 170 miljoen iPhone 5’s die volgens schattingen het komende jaar worden verkocht, dan wordt het opeens serieuze business: het staat gelijk aan het energieverbruik van 54.000 Amerikaanse huishoudens, oftewel een stad ter grootte van Dordrecht (volgens cijfers van het CBS).

iphone versus galaxy

Toch is er goed nieuws: hoe meer mensen hun smartphone gebruiken voor allerlei taken, hoe minder ze gebruikmaken van apparaten die veel meer energie verslinden, zoals desktopcomputers en tv’s. Per saldo zou het gebruik van smartphones daarom wel eens milieuvriendelijker zijn. Dat effect wordt nog versterkt door de populariteit van de iPad, die per jaar maar naar schatting €2,68 kost op opgeladen te blijven. Ook die kan gebruikt worden als alternatief voor televisie en computer. Overigens is het energieverbruik in Amerikaanse gezinnen toegenomen met 13%, wat wordt veroorzaakt door het feit dat we voor steeds meer bezigheden een apparaat met stekker nodig hebben.

Meer info: rapport Opower

iphone versus andere apparaten

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2012, 22:36
Categorie Achtergrond
Onderwerp energie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.