iPhone 5 geeft merkbare boost aan Amerikaanse economie

Het Amerikaanse Census Bureau gaat vanmiddag een rapport over retailverkopen bekendmaken. De iPhone 5 zal daarbij een flinke boost geven aan de verkoopcijfers in september, een maand die vaak bekend staat om zwakke elektronicaverkopen.

apple iphone 5 verkoopOver een paar uur gaat het Amerikaanse Census Bureau cijfers bekend maken over de retailverkoop in de maand september. Opvallend daarbij is dat de iPhone 5 een behoorlijke impact op de cijfers gaat hebben. Volgens econoom Michael Feroli van JP Morgan zal de iPhone het bruto binnenlands product in de VS met 0,33 procentpunt verhogen. In eerdere jaren bleek ook dat in de maanden dat de iPhone werd gelanceerd de retailcijfers veel beter waren dan voorspeld. Bij de iPhone 3GS werd in juni 2009 bijvoorbeeld een groei van +0,5% verwacht, maar het bleek +1,22% te zijn.

In juni 2010 werd een terugval met -0,3% verwacht, maar in werkelijkheid werd een groei van +0,3% gerealiseerd in de maand waarin de iPhone 4 op de markt kwam. Ook in oktober 2011 zagen we een onverwachte groei, die samenviel met de lancering van de iPhone 4S: in plaats van de verwachte +0,1% groei kon er +0,93% groei genoteerd worden. Toch is onduidelijk hoeveel impact de iPhone daadwerkelijk heeft in de genoemde maanden. Je zou verwachten dat economen na verloop van tijd wel besluiten om in hun schattingen alvast de invloed van belangrijke productlanceringen mee te nemen.

Om 8:30 uur EST (dus 14:30 uur Nederlandse tijd) zal het rapport van het Census Bureau beschikbaar komen. Een positieve invloed van de iPhone is erg welkom, omdat september traditioneel een zwakke maand is voor de verkoop van elektronica. Ook in andere landen is de invloed van de iPhone merkbaar op de economie, onder andere in China en Taiwan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 oktober 2012, 11:39
Categorie Achtergrond
Onderwerpen economie, vs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.