iculture-populaire-apps
Populaire Apps

App-economie levert bijna half miljoen banen in VS op

De app-economie heeft bijna een half miljoen banen gecreëerd in de VS. Dat blijkt uit een schatting van TechNet. Terwijl productiebanen naar Azië gingen ontstond nieuwe werkgelegenheid in de software-industrie.

mobile-app-developmentEr wordt de afgelopen dagen heel wat geklaagd over de arbeidsomstandigheden in China en het feit dat Apple productiebanen uitbesteedt aan China. Maar de Amerikanen krijgen er ook iets voor terug. Sinds 2007 zijn er 466.000 hoogwaardige banen gecreëerd dankzij de app-economie. Vijf jaar geleden, toen de iPhone werd aangekondigd, waren er nog weinig mensen die van apps konden leven. Er was een kleine community van app-ontwikkelaars met namen als Dataviz en Splashtop. Tegenwoordig is het landschap niet meer te overzien, met tienduizenden app-studio’s en zelfstandige ontwikkelaars die een gigantische hoeveelheid apps produceren.

Het mooie van het verhaal is dat het ook nog eens uitdagend werk is. In plaats van schroefjes draaien en schermen poetsen kunnen de app-ontwikkelaars op programmeervraagstukken duiken. De snelle groei is onderzocht door TechNet, dat concludeert dat er snel economische waarde en banen gecreëerd kunnen worden, dankzij baanbrekende innovaties. “Vandaag creëert de app-economie banen in elk deel van Amerika, zijn honderdduizenden Amerikanen aan het werk en in de komende jaren zullen dat nog veel meer worden”, zegt Rey Ramsey van het bureau dat opdracht gaf voor het onderzoek. TechNet is een organisatie die technologie promoot; het is daarom logisch dat ze juist de positieve gevolgen van innovaties zoals de iPhone naar buiten brengen.

De meeste banen werden gecreëerd in Californië (23,8%). De app-economie drijft daarbij trouwens niet alleen op programmeurs, maar ook interfaceontwerpers, tech-marketeers en ondersteunend personeel vindt werk dankzij apps. Als zelfstandig ontwikkelaar of als kleine ontwikkelstudio kan het nog steeds moeilijk zijn om een pot met goud te scoren, apps ontwikkelen in opdracht van grote organisaties zoals verzekeringsmaatschappijen en de vele sociale netwerken die allemaal een app willen hebben, kan prima geld opleveren.

Helaas zijn er geen nauwkeurige cijfers te vinden, omdat het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics de titel ‘mobiele app-ontwikkelaar’ niet als specifiek beroep erkent. Dat geldt trouwens ook voor Nederland, waar veel app-ontwikkelaars zich bij de Kamer van Koophandel verschuilen achter termen als ‘systeemontwikkeling’. Hoeveel app-ontwikkelaars er in Nederland zijn, is dan ook onbekend.

Vorig jaar was nog in het nieuws, dat het ontwikkelen van (web)apps voor Facebook ook heel wat banen heeft opgeleverd. De Universiteit van Maryland schatte toen dat er zo’n 200.000 banen waren gecreëerd door Facebook en dat dit een bijdrage van 12 tot 16 miljard dollar aan de Amerikaanse economie levert. Bij mobiele apps zal dat bedrag nog hoger liggen.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2012, 9:54
Categorie Achtergrond
Onderwerpen economie, populaire apps, werk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.