iPen Martin Hajek 3

‘Apple denkt na over slimme Taptic-stylus voor iPad’

Apple denkt na over een stylus met haptische feedback. Deze Taptic-pen geeft het gevoel dat je andere vlakken aanraakt, zodat bijvoorbeeld een zandachtergrond ruw aanvoelt. Ook zou je hiermee de indruk kunnen wekken dat je een knop op het scherm indrukt.

iPen Martin Hajek 3Wat als je op de iPad Pro straks knoppen op het aanraakscherm kunt voelen? Het klinkt futuristisch, maar Apple lijkt hard op weg om deze technologie in een toekomstige iPad te integreren. Dat blijkt vandaag uit een nieuwe patentaanvraag, waarin Apple een speciale stylus beschrijft. Deze iPad-pen gebruikt haptische feedback, waardoor het voelt alsof je verschillende texturen aanraakt. Krijgt de iPad-stylus zijn eigen Taptic Engine?

De stylus ziet welk deel van het scherm je aanraakt, waarna er specifieke textuurinformatie wordt doorgestuurd. Op basis hiervan zal de stylus een bepaald soort trilling afgeven. Door deze trillingen voelt het alsof je met de pen een ander oppervlak aanraakt.

Taptic-stylus?

taptic-engineHet is bij patentaanvragen altijd de vraag wat Apple er mee gaat doen. Soms gaat het immers om ideeën die allang in de archiefkast zijn verdwenen. Deze slimme iPad-stylus lijkt echter een goede kans te maken om te worden geproduceerd: Apple gebruikt deze technologie immers al. De Taptic Engine in de Apple Watch doet ongeveer wat Apple hier beschrijft: druk je hard op het horlogescherm, dan trilt de Watch en voelt dat als een knopdruk. Deze zelfde Taptic Engine zit ook in de nieuwe MacBook-trackpad, om het gevoel te geven dat je hem indrukt.

Lees ook: Taptic Engine: zo tikt de Apple Watch straks op je pols

De iPad wordt op dit moment nog niet geleverd met een stylus, maar daar kan wel eens verandering in komen. Geruchten over de iPad Pro hebben meermaals verwezen naar een slim pennetje, waarmee je met de hand kunt schrijven of makkelijker kunt tekenen. De stylus uit het patent lijkt zich hier perfect voor te lenen.

Nog niet helemaal duidelijk

Apple is er in de patentaanvraag nog niet helemaal over uit hoe de Taptic-stylus oppervlakken herkent. Apple noemt namelijk meerdere opties: de ene keer zou de iPad-pen camera’s gebruiken om te zien waar je tekent, om een volgende keer gebruik te maken van capacitieve sensoren. Druksensoren zouden volgens Apple echter ook kunnen werken. De stylus zou via Wi-Fi of Bluetooth kunnen verbinden met de iPad.

We komen mogelijk later dit jaar meer te weten: volgens geruchten wordt de iPad Pro in het najaar van 2015 aangekondigd. Kloppen de stylus-geruchten? Dan zal Apple uitgebreid beschrijven hoe deze pen zal werken.

Via Appleinsider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juli 2015, 17:07
Categorie Geruchten
Onderwerpen patent, stylus, taptic engine

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.