iOS-ontwikkelaars niet bang voor iPhone of iPad met ander schermformaat

Ontwikkelaars zijn niet bang voor een iPhone of iPad met ander schermformaat. Dat blijkt uit interviews die Gene Munster tijdens WWDC uitvoerde.

Apple-Eyes-FreeEr gaan al maanden geruchten over een toekomstige iPhone met groter scherm en een kleinere uitvoering van de iPad. Maken ontwikkelaars zich druk over de wijzigingen? Niet echt, blijkt uit een onderzoek van analist Gene Munster van Piper Jaffray. Munster interviewde 100 ontwikkelaars tijdens de WWDC-conferentie en vroeg hoe moeilijk het zou zijn om bestaande apps aan te passen. Daarbij ging hij uit van twee nieuwe schermformaten.

Op een schaal van 1 (gemakkelijk) tot 10 (moeilijk) moesten de ontwikkelaars aangeven hoeveel moeite dit zou kosten. Gemiddeld gaven de ontwikkelaars het cijfer 3,4 – wat aangeeft dat het aanpassen van de apps nauwelijks moeite kost. Munster concludeert daaruit dat Apple geen hinder ondervindt en dat het succes en de beschikbaarheid van iOS-apps niet in gevaar komt als er een 4-inch iPhone en bijvoorbeeld een 7-inch iPad bij komen.

De huidige iPhones hebben een 3,5-inch scherm met een beeldverhouding 3:2. Als de geruchten kloppen heeft de volgende iPhone een 4-inch scherm met een beeldverhouding 16:9. Bij apps die nog niet zijn aangepast zouden er dan twee zwarte balken aan de zijkant ontstaan, zoals hieronder is aangegeven:

iphone beeldverhouding

Uit de interviews van Gene Munster kwam nog wat andere interessante informatie: 55% van de ondervraagde WWDC-ontwikkelaars maakt apps voor zowel iOS als Android. 14% ontwikkelt ook voor Windows Phone en 9% maakt apps voor BlackBerry.

De website TechCrunch dacht dit weekend iets nieuws te hebben ontdekt uit de WWDC-keynote: op één van de presentatieslides was de term ‘Auto layout’ te lezen. Ze dachten dat het te maken had met automatisch aanpassen van de schermlay-out voor iPhones met een groter scherm. Maar dat lijkt toch niet zo te zijn. Overigens waren er ook mensen, die bij de presentatie van de Eyes Free-functie (iPhone bedienen vanaf het autostuur) een langere iPhone met 4-inch scherm dachten te herkennen.

wwdc_2012_eyes free

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juni 2012, 15:45
Categorie Apps
Onderwerpen developers, ontwikkelaars, wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.