iOS 8 uitgelicht: Spotlight wordt slimmer en kan nog meer zoeken

In iOS 8 wordt Spotlight een stuk slimmer en laat je in nog meer verschillende bronnen zoeken. In deze editie van iOS 8 uitgelicht lichten we de verbeteringen toe.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

iOS 8 SpotlightMet de zoekfunctie Spotlight kun je in iOS zoeken naar bijvoorbeeld mailtjes, geïnstalleerde apps, contacten en meer. In iOS 8 maakt Apple de zoekfunctionaliteit op je iPhone en iPad – die je met een veegbeweging naar onderen oproept – nog een stukje slimmer. Er worden allerlei nieuwe bronnen toegevoegd waarin je meteen kunt zoeken en iOS 8 houdt bij het zoeken ook rekening met de context waarin je zoekt en zelfs de locatie waarop je je op dat moment bevindt. In deze editie van iOS 8 uitgelicht kijken we uitgebreid naar de vernieuwingen in Spotlight.

Zoeken in Wikipedia, nieuws en op locatie

iOS 8 spotlight Albert HeijnWikipedia is een bron van veel informatie en wordt beschouwd als naslagwerk voor wie snel iets wil opzoeken. Het is dan ook niet verrassend dat Apple je in iOS 8 vanuit Spotlight meteen in de online encyclopedie laat zoeken. Ook het nieuws moet dankzij Spotlight nog meer binnen handbereik komen. De zoekfunctie laat je in iOS 8 meteen zoeken naar relevant nieuws, bijvoorbeeld over je favoriete voetbalclub. Zoals gezegd zal ook context en locatie een rol gaan spelen in je zoekresultaten. Je typt bijvoorbeeld de naam van een restaurant en Spotlight toont je automatisch de relevante gegevens zoals openingstijden en telefoonnummer.

Zoeken in App Store, iTunes Store en iBooks Store

iOS 8 spotlight GodzillaMet Spotlight kon je al zoeken naar de apps die je op je iPhone of iPad hebt staan, maar om te kunnen zoeken naar nieuwe apps in de App Store moet je toch eerst de App Store even openen. In iOS 8 maakt Apple het mogelijk om met Spotlight ook meteen naar nieuwe apps te zoeken. Daarnaast kun je zoeken naar onder meer muziek in de iTunes Store en boeken in de iBooks Store.

Suggesties voor websites en meer

Ook wordt Spotlight in iOS 8 nog meer een alternatief voor de webbrowser. Je kan de naam van een website invoeren en vervolgens schotelt Spotlight je suggesties voor. Als je op de website tikt, opent deze automatisch in Safari. Ook kun je filmtijden in de app raadplegen, al is niet helemaal duidelijk wat dit voor Nederland betekent. Tegelijkertijd werken de verschillende verbeteringen in Spotlight ook Safari.

Regiobeperkingen

In de eerste betaversie konden wij de nieuwe Spotlight-opties nog niet gebruiken. Wij kregen pas de nieuwe Spotlight-resultaten te zien toen de iPhone was ingesteld op Engels met als regio de Verenigde Staten. En zelfs toen waren de resultaten nog beperkt: we zagen bijvoorbeeld niet wanneer een film in de bioscoop draaide, waarschijnlijk omdat hiervoor een Amerikaanse database op basis van gps-locatie wordt gebruikt. De Spotlight doet hierdoor sterk denken aan Siri, waarin je ook alleen sommige diensten kunt gebruiken als je in Amerika bent. Dit kan uiteraard nog veranderen: iOS 8 is nog niet publiek beschikbaar, wat Apple de tijd geeft om de ondersteuning uit te breiden tijdens de beta.

iOS 8 spotlight oud versus nieuw
Links de oude resultaten, rechts de nieuwe resultaten

Wanneer beschikbaar?

Het vernieuwde Spotlight komt dit najaar beschikbaar, zodra iOS 8 officieel wordt uitgebracht. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met de iOS 8 betaversie die Apple beschikbaar heeft gesteld.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 0:21
Categorie iOS
Onderwerpen ios 8, ios 8 uitgelicht, spotlight

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.