europese-roaming-schakelaar

iOS 8 krijgt aparte roamingschakelaar voor Europa

In iOS 8 is een nieuwe schakelaar voor EU Internet aanwezig, bedoeld om roaming binnen Europa in te schakelen. In andere landen staat roaming dan uit.

europese-roaming-schakelaarVanaf december 2015 worden er geen roamingkosten meer gerekend in de Europese Unie. Dat betekent dat je voor mobiel internet in het buitenland net zoveel kwijt bent als in eigen land. In ons artikel over iOS 8 beta 4 meldden we al dat er een nieuwe roamingschakelaar aanwezig is, bedoeld voor Europese gebruikers. In dit artikel kijken we nog eens apart naar deze schakelaar.

Als je naar het buitenland gaat, staat de dataroaming-schakelaar van iOS standaard uit. Schakel je het in, dan zullen er kosten in rekening worden gebracht. Binnen de EU is dat tegenwoordig maximaal 20 cent per MB (excl. BTW), wat nog steeds tot hoge kosten kan leiden. Buiten Europa liggen de tarieven nog hoger.

Met de nieuw toegevogde EU-schakelaar is het mogelijk om tijdens de reis ervoor te kiezen of je EU-roaming wilt gebruiken. Binnen de EU-landen staat roaming aan, maar zodra je buiten de EU komt zal dataroaming niet meer actief zijn. Dat is vooral interessant als je door Europa reist en landen bezoekt die geen lid zijn van de EU. Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland behoren bijvoorbeeld niet tot de EU. Toch kan het voorkomen dat roamingbundels van je mobiele provider ook gewoon in deze vier landen gelden. De Internet Europa Voordeelbundel van T-Mobile geldt bij voorbeeld ook gewoon in Zwitserland, Noorwegen en IJsland.

Om te voorkomen dat je roamingkosten uit de hand lopen, kun je vanaf 1 juli een roamingbundel afsluiten bij een alternatieve provider. Die mogelijkheid bestaat voorlopig nog vooral op papier, want er zijn nog weinig providers die concrete bundels aanbieden. Je zult dus voorlopig zelf een lokaal simkaartje moeten kopen.

Cult of Mac merkt op dat de nieuwe schakelaar voor EU-roaming nog wat verwarrend is, omdat je de schakelaar ‘EU Internet’ pas kunt inschakelen op het moment dat de algemene schakelaar voor ‘Dataroaming’ actief is. Dat zal Apple in latere beta’s nog moeten veranderen. Er is trouwens een workaround: als je dataroaming inschakelt en daarna de knop ‘EU Internet’ aan zet, kun je daarna de dataroamingschakelaar weer uit zetten.

iOS 8 beta 4 bevat nog meer kleine tweaks en verbeteringen, zoals een losse Tips-app, een verbeterd Control Center en realtime dicteren van teksten. We hebben Vine-filmpjes gemaakt van de belangrijkste verbeteringen in iOS 8 beta 4.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 11:31
Categorieën iOS, Providers
Onderwerpen buitenland, europa, roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.