iOS 5 uitgelicht: Tone Store, led-flitser en aangepaste trillingen

iOS 5 krijgt nieuwe functies voor alarmmeldingen: zo komt er een Tone Store met nieuwe sms-bonen, je kunt de led-flitser laten waarschuwen bij telefoontjes en je kunt het trillingspatroon aanpassen aan je wensen.

ios 5In iOS 5 zijn grote verbeteringen doorgevoerd, maar ook een aantal kleinere. In dit artikel behandelen we de alarmmeldingen, trillingen en tonen die je kunt gebruiken in iOS 5. Zoals bekend komt de nieuwe versie van de firmware pas in de herfst beschikbaar voor gewone gebruikers. Maar ontwikkelaars kunnen alvast bezig gaan met het ontdekken van de nieuwe functies, die we hieronder bespreken.

Led-alarm

led flitserHet led-alarm is te vinden in het Toegankelijkheidsmenu, dat diverse functies bevat voor mensen die slechtziend of slechthorend zijn of motorische beperkingen hebben. Ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid, dan zie je bij het onderdeel ‘Horen’ de optie ‘LED Flash for Alerts’. Dit houdt in dat het led-lampje van je toestel gaat knipperen zodra er een telefoongesprek binnenkomt. Dit is handig voor mensen die slechthorend zijn. Als alternatief kunnen ze ook de telefoon op zak steken en trillingen van de telefoon voelen als er een gesprek binnenkomt.

Aangepaste trillingen

trilling-ios5In iOS 5 wordt het mogelijk om aangepaste trillingen te gebruiken. Via de instellingen kun je al een aantal standaardpatronen aantreffen, zoals ‘hartslag’ en ‘symfonie’. Deze patronen kun je gebruiken om makkelijker onderscheid te maken tussen belangrijke en minder belangrijke telefoontjes, als de iPhone in je broekzak zit, of wanneer je in vergadering bent. Er zijn 5 trillingspatronen aanwezig, die je net als een beltoon kunt toewijzen aan een persoon of gebeurtenis. Daarnaast kun je persoonlijke trillingen aanmaken, voor specifieke contacten. Dit doe je door een serie schermtaps te maken op het scherm. Je ziet vervolgens een soort rimpeleffect en een balkje die de kracht en de frequentie van de taps aangeeft. Nadat je het trillingspatroon hebt opgenomen, kun je het onder een zelfgekozen naam opslaan en toewijzen aan één van je contacten.

ios5-trilling

Tone Store

In iOS 5 krijg je de mogelijkheid om berichttonen te kopen vanuit de iTunes Tone Store. In een apart onderdeel van de iTunes Store kun je geluidjes aanschaffen, die klinken wanneer je een sms-bericht binnenkrijgt. Vorig jaar breidde Apple het aantal sms-tonen al uit in iOS 4.2 en daarbij werden de riedeltjes een stuk langer. Maar in iOS 4.3 werden ze weer ingekort. Met de Tone Store wordt de keuze nog groter… al zul je er wel voor moeten betalen. Via de instellingen kies je Geluiden > Sms-toon. Bovenin het scherm verschijnt nu de extra optie ‘Koop meer tonen’. De link is al wel aanwezig in iOS 5, maar als je erop klikt ga je naar de normale winkel voor beltonen in de iTunes Store, waar je voor €1,29 een belgeluidje kunt kopen. In de instellingen voor sms-tonen kun je aangeven dat het geluidje tot maximaal 10 keer herhaald moet worden.

smstoon

Vragen of aanbieden om/van UDID’s en/of links naar iOS5 beta-firmware is nadrukkelijk niet toegestaan in de reacties of op het forum.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2011, 15:56
Categorie iOS
Onderwerp wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.