Internationale prijsverschillen iPhone 5s en iPhone 5c: Europa is duur

De iPhone 5s en iPhone 5c zijn relatief duur in Europa. In de VS ben je veel goedkoper uit, blijkt uit onze tabel met omgerekende prijzen naar euro's.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 5s iPhone 5cMeestal is Apple nogal makkelijk met prijzen: een hoesje van $39 kost in Nederland €39. Er zijn wel meer fabrikanten die $1 gelijkstellen aan €1. Dat heeft te maken met het feit dat de BTW in Europa veel hoger ligt (21% in Nederland versus gemiddeld zo’n 8% salestax in de VS) en door het feit dat Apple valutarisico’s wil verrekenen. Maar zelfs als je salestax en andere toeslagen meerekent ben je in de VS vaak goedkoper uit. Geldt dat ook voor de net aangekondigde iPhone 5s en iPhone 5c? Of zijn er plekken waar je nóg goedkoper uit bent?


Om meteen maar met de deur in huis te vallen: waarschijnlijk niet. De Verenigde Staten zijn in vergelijking met andere landen wel erg goedkoop. Geen wonder dat er heel wat mensen zijn die na de aankondiging van de iPhone 5s en iPhone 5c plannen hebben opgevat om hun nieuwe iPhone in de VS te gaan halen. In Duitsland en Frankrijk betaal je €699 voor de goedkoopste iPhone 5s en als je naar de Amerikaanse prijslabels kijkt is $649 wel heel goedkoop. Omgerekend naar euro’s en rekening houdend met 8% salestax is dat maar 525 euro (de salestax kan je later eventueel terugvragen). Komt er bij de douane nog de Nederlandse BTW overheen, dan zit je op €629 en dat is nog steeds fors goedkoper dan in Duitsland en Frankrijk.

Uit onze recente poll blijkt dat meer dan de helft (56%) van de buitenlandkopers naar Duitsland gaat. Ook dat is te begrijpen. Want de VS mag wel spotgoedkoop zijn, je hebt er wel een vliegticket voor nodig dat zo’n €500 kost. Het is dus alleen interessant als je met meerdere creditcards op zak meerdere iPhones gaat kopen (let op: max. 2 per klant!) of toevallig toch al in de VS moet zijn. In onze poll stond de VS met 14% op de tweede plaats:


Bekijk de poll eventueel via deze link

Veel meer tips over het kopen van iPhones in het buitenland vind je in ons artikel iPhone in het buitenland kopen).

We hebben de prijzen voor je op een rijtje gezet. Zoals al aangegeven: dit zijn puur de prijzen die in de buitenlandse Apple Stores staan, er is geen rekening gehouden met lokale BTW, salestax of douanekosten.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.
Valutakoersen via Google Currency, afkomstig van Citibank. Foutje gezien? Stuur een tweet (@iculture) of stuur een e-mail via ons contactformulier.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de lage prijs van de VS vertekent een beetje, omdat in de Europese prijzen rekening is gehouden met BTW (vaak 21%) en in de VS niet. In Amerikaanse Apple Stores betaal je salestax (ca. 8%) en als je de iPhone in Nederland invoert moet je je iPhone aangeven bij de douane, waar nog eens 21% BTW in rekening wordt gebracht. Dat geldt trouwens ook voor andere landen buiten Europa.

Heb je vrienden in de VS of moet je de komende dagen er zelf naartoe reizen, dan kan het aantrekkelijk zijn om de iPhone daar te kopen. We raden aan om de simlockvrije GSM-modellen van T-Mobile USA te kopen, want die kun je zonder abonnement aanschaffen.

iPhoneclub-lezer Marcel viel nog iets anders op: terwijl de dollarprijs bij de iPhone 5s en iPhone 5c lager ligt dan de europrijs (€699 versus $649) is dat bij de iPhone 4S juist andersom ($450 versus €399). De formule $1 = €1 gaat bij Apple dus lang niet meer op en bij de iPhone 4S lijk je op papier relatief duur uit te zijn in de VS. Als je gaat rekenen valt het overigens wel mee. De 8GB iPhone 4S kost €399 inclusief BTW in Nederland. In de VS ben je het volgende kwijt:

  • Toestelprijs excl. salestax: $450
  • Toestelprijs incl. salestax (ca. 8%): $486
  • Toestelprijs in euro’s: €365

Je bent bij dit toestel geen douanekosten/invoerrechten verschuldigd omdat je onder de grens van €430 blijft. Dit geldt alleen als iemand het toestel meeneemt tijdens het reizen vanuit de VS. Voor pakketpost gelden veel lagere vrijstellingen. Maar ondanks deze relatief hoge dollarprijs van de iPhone 4S ben je nog steeds goedkoper uit.

Disclaimer: Artikelen over buitenlandse prijzen van iPhones leiden altijd tot verhitte discussies waarin de uitdrukking “appels en peren” veelvuldig voorkomt. Het klopt dat er geen exacte berekeningen kunnen worden gemaakt, omdat valutakoersen wisselen, salestax in de VS niet overal gelijk is en er onverwachte kosten kunnen optreden (zoals lokale toeslagen in bepaalde steden). We zijn ons daarvan bewust. We zijn ons ook ervan bewust dat veel mensen alleen naar de ‘stickerprijs’ kijken en geen rekenig houden met de extra kosten. Wij hebben hierboven wel gekeken naar de extra kosten: op basis van beschikbare cijfers kun je wel een zo goed mogelijke schatting maken. De Amerikaanse salestax varieert van 0% in Delaware en New Hampshire tot ruim 15% in Illinois. We hebben in de berekeningen een gemiddelde van 8% gehanteerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

73 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.