‘In 2020 betalen we een dollar voor 1 GB mobiele data’

In 2020 betalen we slechts 1 dollar per verbruikte gigabyte, zo stelt Hossein Moiin van Nokia Siemens Networks. Gebruikers zouden tegen die tijd ook 1 GB per dag verstoken. De netwerken zullen vele malen efficiënter zijn.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Hossein MoiinWil je op het moment een gigabyte aan mobiele data per maand verstoken, dan zit je vast aan een abonnement van een paar tientjes per maand. Hossein Moiin, CTO van Nokia Siemens Networks, denkt dat dit in 2020 helemaal anders zal zijn: dan zouden we volgens hem maar een dollar per verbruikte gigabyte betalen. De gemiddelde gebruiker zal rond die tijd 1 GB per dag verstoken.

Het is natuurlijk niet verrassend dat we naar een mobiele markt gaan, waarin we uiteindelijk voor dezelfde kosten veel meer data kunnen verstoken. De opmerking van Moiin is desalniettemin interessant: hij verwacht dat we over acht jaar al ver genoeg zijn om slechts een dollar te betalen voor 1 GB. Ook het verhoogde internetverbruik ligt in Moiin’s visie verrassend hoog, met 1 GB per dag.

Volgens Moiin zullen we tegen 2020 ook mobiele netwerken hebben die duizend keer zo goed zijn. Een getal waar Moiin op uitkomt aan de hand van een berekening, waarin hij drie verbeterpunten bij elkaar optelt: de netwerken zouden tien keer zo efficiënt zijn, tien keer zo goed presteren en de toegangspunten zouden tien keer zo dicht op elkaar liggen, waardoor de ontvangst verbetert. Het zou duurder zijn voor providers om deze nieuwe netwerken aan te leggen, maar de kosten per verbruikte MB zouden vele malen lager liggen.

Moiin weet dankzij zijn positie bij Nokia Siemens Networks het één en ander over de ontwikkeling van nieuwe mobiele netwerken. Het bedrijf levert mobiele netwerkapparatuur in meer dan 150 landen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2012, 6:33
Categorie Providers
Onderwerpen dataverkeer, nokia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.