iCulture iKids logo

iKids week 3: Jouw Feestje, Dr. Panda’s Zwembad en meer

In de iKids van week 3 bespreken we de nieuwste app van Dr. Panda en twee interactieve Nederlandse prentenboeken: Even bij Eefje en Jouw Feestje.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

iCulture iKids logoIn de iKids van deze week lees je over twee interactieve Nederlandse prentenboeken en de nieuwste app van Dr. Panda. Die laatste applicatie speelt zich af in een tropisch zwemparadijs waar kinderen de aanwezige babydieren (waaronder natuurlijk een pandabeertje) kunnen aankleden, voederen, laten zwemmen, duiken en zoeken naar schatten. De meest verrassende app is afkomstig van een Nederlandse illustrator en heet Even bij Eefje, een interactief prentenboek met allerlei spellen. Tot slot is Jouw Feestje ook nog een kijkje waard. Dat is een variant op de gratis app Kleine Beestje van uitgeverij Somoiso, maar dan met de mogelijkheid om namen van kinderen in het verhaal te integreren. Sympathiek: als een kindernaam er nog niet bij staat kun je deze ‘bestellen’ bij de uitgeverij.

Jouw Feestje

Uitgeverij Somoiso zouden ouders al kunnen kennen van apps als Noa’s Sterren of het interactieve prentenboek Kleine Beestje, dat tijdens de Kinderboekenweek gratis verkrijgbaar was. Op die laatste applicatie hebben de makers nu een variant uitgebracht, genaamd Jouw Feestje. Het verhaal in deze app is hetzelfde als in Kleine Beestje – figuurtje voelt zich alleen totdat hij ziet dat al zijn vrienden op zijn feestje komen – met één belangrijk verschil: de hoofdpersoon. Dat is ditmaal het kind zelf. Voordat het interactieve verhaal start kunnen kinderen hun eigen naam kiezen, die vervolgens in de geschreven én gesproken tekst wordt verwerkt. Om het prentenboek verder te personaliseren kunnen ze het beestje ook nog een eigen kleur jas geven. Net als Kleine Beestje is Jouw Feestje geschikt voor kinderen van 5 jaar en jonger.

Jouw Feestje

Dr. Panda’s Zwembad

De nieuwste van Dr. Panda is nog maar net in de App Store verschenen en bestormt nu al de hitlijsten. De Nederlandstalige applicatie speelt zich af in een zwemparadijs waar vijf aandoenlijke babydieren, waaronder een kitten, een mopshondje en een schattige big, zich uitstekend vermaken. Kinderen van 5 jaar en jonger kunnen de diertjes gekke zwempakken aantrekken, een snack voor hen klaarmaken of ze van de glijbaan laten glijden. Ook leuk: bij het piratenschip kun je op zoek naar verborgen schatten. Er zijn volgens de makers honderden interacties te ontdekken, dus laat kinderen vooral lekker in het rond tikken en kijken wat ze tegenkomen. Zoals alle apps van deze ontwikkelaar bevat Dr. Panda’s Zwembad geen reclames van derden of in-app aankopen.

Even bij Eefje

Naast applicaties van grote ontwikkelaars geven we in deze rubriek ook graag aandacht aan apps van onbekende makers. Even met Eefje is daar een mooi voorbeeld van. Illustrator/striptekenaar Maikel las een tijd geleden op iCulture over iBooks Author, dat hem de mogelijkheid bood om een eigen kinderboek uit te brengen. Et voilà: een paar maanden geleden verscheen daar Even bij Eefje. In dit vermakelijke prentenboek van 22 pagina’s kunnen kinderen van verschillende leeftijden een dag met Eefje doorbrengen en 9 verschillende spelletjes spelen. Bijvoorbeeld de kamer opruimen of gehusselde dieren weer in elkaar zetten (of juist niet, en fantasiedieren maken, zoals een konijn met een varkensneus). Al met al zit dit interactieve e-boek behoorlijk goed in elkaar. Iets dat nog ontbreekt zijn de geluidseffecten en een ingesproken voorleesstem, maar met zelf lezen of door ouders voorgelezen worden is natuurlijk ook niks mis. Ps: kijk ook even naar de geestige tips in de App Store-beschrijving.

even met eefje

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 oktober 2016, 11:56
Categorie Apps
Onderwerp ikids

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.