Vernieuwde iBooks en iBooks Author nu te downloaden

iBooks en iBooks Author zijn vernieuwd. Beide zijn nog meer toegespitst op studieboeken, met nieuwe templates, boeken ontwerpen in portretweergave en verticaal scrollen.

studieboek ibooksGisteren werden ze aangekondigd tijdens het Apple-evenement en vannacht kwamen ze beschikbaar: iBooks en iBooks Author. Eigenlijk kwamen beide apps er nogal bekaaid vanaf: CEO Tim Cook noemde wat verbeteringen, maar de volledige lijst met verbeteringen werd pas zichtbaar toen de updates in de App Store en Mac App Store verschenen.

iBooks 3.0

Versie 3.0 van iBooks zat er natuurlijk al aan te komen. Afgelopen zaterdag dook de update al op bij een Frans stripboek. Apple’s ebook-app geeft je nu de mogelijkheid om alle aankopen uit de iBookstore die op iCloud staan te bekijken op je boekenplank. Dit werkt alleen als je iOS 6 hebt geïnstalleerd. Bij dergelijke boeken staat een iCloud-icoontje om aan te geven dat ze niet lokaal op je iPhone staan. Je kunt zo’n boek vervolgens downloaden zodat je het offline kunt lezen.

studieboek ipad

Het lezen van boeken in iBooks wordt iets socialer, met de mogelijkheid om korte fragmenten via Facebook en Twitter te delen. Ook iMessage en e-mail worden ondersteund. In iBooks vind je een nieuw thema met de naam Scroll, die je de mogelijkheid geeft om verticaal te scrollen. Je maakt dan niet meer de traditionele bladerbeweging zoals bij een boek, maar bladert omlaag zoals bij een website. Voor sommige mensen zal dit een intuïtievere manier zijn om een tekst te lezen. iBooks ondersteunt vanaf nu veel meer talen en kan definities van moeilijke woorden geven in het Duits, Spaans, Frans, Japans en Simplified Chinese. Ook hiervoor heb je iOS 6 nodig.

Misschien wel de grootste verbetering is dat een boek vanaf nu nooit ‘af’ is. Je kunt in iBooks 3.0 gratis updates krijgen van boeken die je al hebt aangeschaft. Dat kan betekenen dat er bijvoorbeeld correcties zijn doorgevoerd, extra hoofdstukken zijn bijgekomen of dat het hele boek is herzien. Eigenlijk is dat ook logisch: digitale boeken worden nu nog verkocht alsof het gedrukte boeken zijn. Wat eenmaal ‘op papier staat’ is niet meer te veranderen. Terwijl je bij digitale boeken juist wél in staat bent om als auteur achteraf nog wijzigingen aan te brengen. De updates werken net als updates voor apps.

iBooks is te installeren op iPhone, iPod touch en iPad, maar komt vast ook enorm goed tot z’n recht op de iPad mini.

Downloaden: iBooks (gratis)

iBooks Author 2.0

iBooks Author is een hulpmiddel waarmee je zelf iBooks kunt maken. Deze software is vooral geschikt voor studieboeken, kookboeken, prentenboeken en andere ebooks met veel plaatjes en interactieve elementen. iBooks Author heeft weliswaar een flinke update gekregen, maar is nog steeds alleen te gebruiken op de Mac. Apple’s CEO Tim Cook benadrukte tijdens zijn presentatie de enorme bijdrage die Apple heeft geleverd aan het digitaliseren van studieboeken. Bijna alle studieboeken voor de Amerikaanse highschools zijn al via iBooks te lezen, zodat de studenten geen zware boekentassen meer hoeven mee te nemen. Met de komst van de iPad mini kunnen de studenten ook de ‘zware’ iPad thuislaten en hun boeken bekijken op een handzaam scherm.

ibooks author

Docenten en auteurs die zelf een multimedia-boek willen maken kunnen dat doen met iBooks Author. Volgens Cook speelde iBooks Author een sleutelrol in de groei van de iPad als studiehulpmiddel. Nieuwe functies moeten ervoor zorgen dat het hulpmiddel beter aansluit op de wensen van gebruikers. Zo is er gezorgd voor meer interactieve elementen in de vorm van pop-over widgets en een nieuwe scrollbalk aan de zijkant van boeken. Wil je een natuur- of wiskundeboek schrijven, dan kun je voortaan de wiskundige uitdrukkingen goed opnemen, dankzij ondersteuning voor LaTex en MathML.

Je kunt nu ook boeken maken die geoptimaliseerd zijn voor portretstand. Dit is waarschijnlijk vooral bedoeld voor de iPad mini, die je vaker rechtop zult gebruiken. Je kunt dan steeds één pagina van een boek bekijken, in plaats van de liggende weergave met twee pagina. iBooks Author zorgt nu voor automatische optimalisatie van media-bestanden op de iPad. De ondersteuning voor ingevoegde audio is verbeterd en de workflow van het publiceren is ook beter.

ibooks author boek maken

Handig is dat je voortaan versienummers aan boeken kunt toekennen. Dat heeft ermee te maken dat het in iBooks (zie hierboven) voortaan mogelijk is om updates van boeken uit te brengen. Latere correcties kunnen dan alsnog naar boekenlezers worden toegestuurd. Er zitten meer templates in iBooks Author, zodat je je wat meer kunt onderscheiden van de al verschenen iBooks. Maar ook aan de Mac is gedacht: de software houdt voortaan rekening met het Retina-scherm van de nieuwe MacBook Pro, voor mensen die hun studieboeken liever op de Mac willen lezen. Een lange lijst met verbeteringen is te vinden op de supportwebsite van Apple.

Downloaden: iBooks Author (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2012, 10:32
Categorie Boeken
Onderwerp ibooks

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.