iDonAid: Apple doet moeilijk over donaties in iPhone-applicaties

iDonAid was van plan om donatie-applicaties voor goede doelen te maken. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk, want Apple werkt tegen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

damien iconHalverwege 2009 kregen vier Belgische software-ontwikkelaars het idee om een goede doelen-applicatie te maken. Ze richtten de non profit-organisatie iDonAid op, om applicaties te maken waarmee je vanaf je iPhone donaties zou kunnen doen. Maar dat ging niet altijd even soepel: de eerste applicatie (Damien) werd halverwege afgewezen door Apple. Om twee redenen: je mag als ontwikkelaar via een iPhone-applicatie geen geld vragen. En je mag ook niet in een applicatie een URL opnemen naar een externe website, om daar de donaties af te handelen.

Het hele donatie-idee kon weer terug naar de tekentafel. Via de website iDonAid vertellen de ontwikkelaars hoe lastig het is om applicaties te maken voor goede doelen.

Toen de Stop Malaria Game in de App Store verscheen, opperden veel mensen het idee om er donaties aan vast te knopen. Hetzij door de applicatie betaald te maken (lastig, want je kunt maar eenmaal kopen en zit dus altijd aan het zelfde bedrag vast), hetzij door donaties in de applicatie mogelijk te maken. Dat laatste blijkt nog behoorlijk moeilijk, leggen de bedenkers van iDonAid uit.

iDonAid geeft ook een wat algemenere analyse van het donatieprobleem. Door de financiële crisis zijn het de grote bedrijven die als eerste stoppen met donaties en goede doelen. De goede doelen-organisaties zitten daardoor ook in een crisis en zijn afhankelijker geworden van particuliere giften: gewone mensen die begrijpen dat je zwakkere groepen moet helpen. Langs de deur gaan om te collecteren kost een hoop mankracht en levert weinig op. Waarom niet een app, waarmee je een grote groep mensen kunt bereiken? De betaalprocedure is dan een lastig punt en eigenlijk is Apple’s In App Purchase-procedure er niet het meest geschikt voor (30% van de donatie komt immers op de al riante bankrekening van Apple terecht). Maar stel dat je het wel zou willen, waarom maakt Apple het dan zo moeilijk? En hoe zouden ze het wel moeten aanpakken? Dat alles lees je op iDonAid.

damien iphone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2009, 0:45
Categorie Apps
Onderwerpen donatie, goede doelen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.