iculture-peilt
iCulture Peilt

iCulture peilt: waar ga jij de nieuwe iPhone halen?

Vandaag in iCulture peilt: Waar ga jij de iPhone 5S of iPhone 5C kopen? Bij de Apple Store in Amsterdam of buitenland, een APR, winkelketen of via je provider?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone 5s blauwe ringNog één nachtje slapen, dan weten we meer over de nieuwe iPhones. In deze voorlopig laatste poll van iCulture peilt willen we weten hoe jij de nieuwe iPhone gaat kopen. Nederland en België zitten vermoedelijk niet bij de eerste groep landen waar de iPhone 5S en iPhone 5C rond 20 september worden verwacht. Heb jij de slaapzakken en kampeerstoelen alweer klaarstaan om naar een buitenlandse Apple Store te gaan? Of ga je rustig afwachten tot jouw favoriete provider voorraad heeft. We horen het graag!

Dinsdag is het woord aan Apple, maar eerst nog even het woord aan jou. Hoe zat het eigenlijk in voorgaande jaren? Feit is dat de beste voorraden bij Apple zelf te vinden zijn, maar je moet er wel lang voor in de rij staan. APR’s kregen vaak maar weinig voorraad en telecomproviders werkten met discutabele wachtlijsten, waar Apple regelmatig een stokje voor stak. Berucht waren ook de telefonische helpdeskmedewerkers van telecomproviders, die met de wildste beweringen kwamen om klanten over te halen hun abonnement te verlengen (“nee, de iPhone 5 komt pas in 2013 bij de concurrentie hoor!”).

Misschien is je beslissing afhankelijk van de vraag of Nederland/België bij de eerste groep landen zitten. Om even terug te kijken in de tijd:

  • In 2008 was de iPhone 3G meteen verkrijgbaar in 70 landen, waaronder de Benelux.
  • In 2009 was de eerste splitsing: in de VS en enkele grote landen kwam de iPhone 3GS al op 19 juni, terwijl Nederland en België op 26 juni aan de beurt waren (een week later).
  • In 2010 was 24 juni de grote dag voor de VS en andere grote landen. Nederland en België volgden ook dat jaar een week later, op 30 juni.
  • In 2011 kwam de iPhone 4S naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Japan, Canada en Australië. Deze keer was de wachttijd langer: Nederland en België volgden na twee weken, op 28 oktober.
  • In 2012 waren het opnieuw de grote landen Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Australië, Japan (plus deze keer ook Hongkong en Singapore) die als eerste de iPhone 5 konden kopen. Op 21 september lag ‘ie daar in de winkel. Nederland en België volgden een week later, op 28 september.

Kortom: het is wat ongeloofwaardig dat de nieuwe iPhones meteen in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Als we naar historische gegevens kijken is een week wachttijd het meest voor de hand liggend: in drie van de vijf gevallen kwam dat voor.

Ben je niet van plan om een nieuwe iPhone te kopen? Dan kun je helaas deze poll niet invullen, maar meepraten in de reacties kan natuurlijk altijd!


Directe link naar poll

Iedere dag een iPhone-poll

We gaan de komende dagen iedere dag vragen wat jij als iCulture-lezer verwacht van de aankondigingen op 10 september. Daarbij kan het gaan om de vingerafdrukscanner in de iPhone 5S, maar bijvoorbeeld ook om de nieuwe iPhone-kleuren waar we eerder vragen over hebben gesteld. Elke ochtend plaatsen we om 10:00 uur een verse poll en elke avond om 20:30 uur lees je de uitslag van de peiling van die dag.

Foto bovenaan dit artikel: Martin Hajek

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 februari 2014, 15:17
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iculture peilt, iPhone 5c, iPhone 5s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.