HP stopt met smartphones en tablets gebaseerd op webOS (update)

HP heeft bekendgemaakt dat het stopt met webOS-hardware, zoals de Pre-smartphones en de TouchPad-tablet.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

HP stopt met webOS-smartphones en TouchPadHP heeft zojuist bekendgemaakt dat het stopt met de verkoop van smartphones en tablets, zoals de Pre en TouchPad, gebaseerd op het webOS-platform. Dit is een opmerkelijke en bovendien onverwachte stap. Eerder stelde het bedrijf namelijk dat webOS aan de basis zou gaan staan van alle toekomstige hardware-releases. Het webOS-besturingssysteem blijft wel bestaan, en zal volgens ingewijden aan andere partijen beschikbaar gesteld worden.

Door HP’s overname van het vroegere Palm kreeg de elektronicafabrikant het door velen geroemde webOS-besturingssysteem in handen. Eerder dit jaar kondigde HP de TouchPad aan, die tot nog toe gezien werd als veelbelovende concurrent voor Apple’s iPad. Afgelopen maand startte de verkoop van de TouchPad in de Verenigde Staten, maar tot dusver wilde die niet echt vlotten. HP besloot begin deze maand nog om het apparaat twintig procent goedkoper te maken. Eerder bracht HP ook verschillende webOS-smartphones uit, zoals de Pre3 die deze week in de verkoop zou gaan en de kleinere Veer.

HP’s CEO Leo Apotheker bevestigt in de conference call vanavond dat de TouchPad niet zo wordt ontvangen als door het bedrijf aanvankelijk werd verwacht. “Het tablet-effect is echt”, stelt Apotheker waarmee hij vrijwel zeker verwijst naar de iPad. “De TouchPad wordt onvoldoende ontvangen door de markt. Onze pc-divisie vereist de flexibiliteit om haar eigen beslissingen te nemen.” Harde, maar realistische beweringen.

Uit nieuwe cijfers bleek eerder vandaag nog dat Apple HP heeft ingehaald als het gaat om de wereldwijde verkoop van “mobiele pc’s”, waaronder dus ook de iPad. Apple verkocht het afgelopen kwartaal 13,6 miljoen apparaten (MacBooks en iPads), tegenover 9,7 miljoen door HP. Daarmee heeft Apple een marktaandeel van 21,1% van die markt in handen. Overigens komt van die 13,6 miljoen wel 80% voor rekening van de iPad.

Naast de ontmanteling van webOS-hardware wil HP ook stoppen met zijn Personal Systems Group, waar de gewone computers onder vallen. In het persbericht valt te lezen dat de Raad van Bestuur van het bedrijf toestemming heeft gegeven om strategische alternatieven voor deze divisie van HP te verkennen. Tot dusver is onduidelijk wat er precies met deze divisie gaat gebeuren.

Ook kondigde HP aan dat men het softwarebedrijf Autonomy voor 10,2 miljard dollar (7,1 miljard euro) koopt. Autonomy is een van de grootste leveranciers van bedrijfssoftware ter wereld en telt meer dan 25.000 klanten verdeeld over meer dan 400 van de grootste bedrijven wereldwijd. Deze overname en het in stand houden van de webOS-software duiden erop dat HP hoog inzet op software.

HP zou vanavond op een interne meeting aan medewerkers hebben laten weten dat men webOS niet in de steek zal laten, zo meldt This is my next. Dit zou ook vreemd zijn, omdat het destijds de belangrijkste reden was voor de overname van Palm. In plaats daarvan is men op zoek naar één (of meerdere) hardwarepartner(s) die een licentie willen nemen op het besturingssysteem.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 augustus 2011, 0:03
Categorie Apple
Onderwerp webos

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.