shutterstock_205027045

Apple wil weten hoe vaak jij van bil gaat – en nog meer verbeteringen in de Gezondheid-app

Apple gaat je seksleven verbeteren met iOS 9. In HealthKit kun je voortaan vastleggen hoe vaak je seks hebt en het optimale moment bepalen om zwanger te worden.

Gaat het de laatste tijd wat stroef met je seksleven? Heb je al zoveel pandapunten verzameld dat je condooms over hun uiterste houdbaarheidsdatum heen zijn? Apple heeft het antwoord. In iOS 9 kun je je seksactiviteiten vastleggen. De nieuwe functie is te vinden in de Gezondheid-app (HealthKit), waar voor het eerst ook rekening wordt gehouden met vrouwen die zwanger willen worden en mensen die niet te lang in de zon willen zitten.


shutterstock_246054025

Apple werd vlak na de release van HealthKit aangevallen, omdat ze geen rekening hadden gehouden met de helft van de wereldbevolking. Er zat in HealthKit geen optie om menstruatie en lichaamstemperatuur vast te leggen. Vrouwen die zwanger willen worden, gebruiken die data om vast te stellen wanneer de eisprong plaatsvindt, zodat ze de kans op een zwangerschap kunnen vergroten. Inmiddels zit die informatie er wel in onder het kopje ‘Reproductieve gezondheid’. Oftewel: alles rondom voortplanting.

ios-9-healthkit-seksleven ios-9-healthkit-seksuele-activiteiten

Seksuele activiteit meten

Apple is nog een stap verder gegaan, door ook seksuele activiteit op te nemen in het overzicht. Je kunt daarbij aangeven hoe vaak je seks hebt gehad op een bepaalde dag en je kunt zelfs aangeven of dat met of zonder bescherming was. Zo kun je bij een druiper precies zien wanneer je voor de laatste keer onveilige seks hebt gehad. Vanuit de app deel je de data meteen met je… huisarts. Of met een goede vriend natuurlijk.

Notificaties dat het wel weer eens tijd wordt om in actie te komen, zitten er niet in. Maar misschien kunnen apps van derden je daarmee uit de brand helpen…

Meer HealthKit-opties voor vrouwen

Vrouwen kunnen via hun favoriete menstruatie-app ook allerlei gegevens doorsturen naar HealthKit, bijvoorbeeld over vaginale afscheiding, uitslag van ovulatietesten en gegevens over bloedverlies tussen menstruaties (een item die in de Engelstalige versie van iOS 9 heel anders heet: ‘Cervical Mucus Quality’). Je kunt deze gegevens handmatig invoeren door een datapunt toe te voegen. Alle informatie kan handig zijn om een seksueel overdraagbare aandoening of ongewenste zwangerschap te voorkomen, of om juist wél zwanger te worden. De functies zouden ook van pas kunnen komen bij mensen die een behandeling ondergaan, die effect heeft op het seksleven van de patiënt. Minder zin door zware medicijnen? Dan is het terug te vinden in de app.

ios-9-reproductieve-gezondheid ios-9-healthkit-menstruatie

Ook data van gezondheidsaccessoires

In iOS 9 komen nog meer verbeteringen voor de Gezondheid-app. De app kan straks nog meer data van accessoires inlezen (niet alleen fitnesstrackers), zodat je bijvoorbeeld waterconsumptie automatisch kunt meten met een slimme waterfles. Bovendien kun je data van nog meer externe apps inlezen.

Een ander nieuw meetgegeven in HealthKit is de mate waarin je jezelf hebt blootgesteld aan de zon. Onder het kopje ‘Resultaten’ vind je de optie ‘UV-straling’. Daar kun je de hoeveelheid blootstelling aan UV-stralen uitdrukken op een schaal van 0 tot 12. Hiermee leg je bijvoorbeeld vast hoe lang je op het strand hebt liggen bakken.

Meer iOS 9 uitgelicht
Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier alle andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:

Afbeelding: Shutterstock, Antonio Guillem

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.