u2 songs of innocence

Gratis U2-album staat ongevraagd op veel iPhones en iPads

Het nieuwe album van U2 'Songs of Innocence' is ongevraagd al op veel iPhones en iPads gedownload. Hoe kom je er vanaf? En hoe krijg je de nummers toch, als je ze nog niet hebt?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

u2 songs of innocenceU2 kondigde dinsdagavond aan het einde van de keynote aan, dat het album ‘Songs of Innocence’ gratis te downloaden is. Alle 500 miljoen iTunes-gebruikers krijgen het album gratis. Je denkt misschien dat je op een downloadknop moet drukken om het album in bezit te krijgen, maar dat blijkt niet het geval: heel wat mensen vonden het nieuwe album ongevraagd in hun iTunes-account, zelfs tieners die nog nooit van U2 hebben gehoord.

Blader naar de aankoopgeschiedenis van iTunes op de desktop en je zult zien dat je op 10 september 2014 een ongevraagde aankoop hebt gedaan. Het is werkelijk de ‘grootste albumlancering in de geschiedenis’, zoals Apple het noemt. Iedereen met een iTunes-account is automatisch de gelukkige bezitter van het nieuwe album. Het duikt op in je afspeellijsten, bij het shufflen van nummers en bij het bladeren door artiesten. “Huh, had ik muziek van U2?”

aankoopgeschiedenis-u2-album

Het kan zelfs zo zijn dat het U2-album al ongevraagd op jouw iPhone en iPad staat. Als je hebt ingesteld dat je nieuwe aankopen automatisch wil downloaden, zul je de nummers ook al lokaal hebben staan. Met 500 miljoen iTunes-gebruikers betekent dat meer dan 50.000 terabyte aan U2-muziek.

U2-album verbergen

Helaas kun je een gratis iTunes-cadeau niet teruggeven aan de gulle gever. Maar je kunt er wel voor zorgen dat het album niet zichtbaar is in jouw muziekcollectie:

 1. Ga naar iTunes op de desktop.
 2. Blader naar het album ‘Songs of Innocence’ van U2. Zorg dat ‘Toon aankopen in iTunes en de Cloud’ is aangevinkt, zoals op de afbeelding hieronder. Je vindt dit via de iTunes-instellingen, tabblad Store.
 3. automatische downloads

 4. Klik op het album met de rechtermuisknop en kies ‘Delete’ of ‘Verwijder’.
 5. De nummers zullen nu niet meer te zien zijn.

Is het album al automatisch gedownload naar je iPhone of iPad, dan moet je het even handmatig wissen.

Handmatig downloaden op iPhone en iPad

songs-of-innocence-u2Wil je het album wél hebben, maar is het nog niet te zien op je iPhone of iPad, dan handel je als volgt:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik op Muziek.
 3. Zorg dat alle muziek wordt getoond.
 4. Ga nu naar de iTunes-app op iPhone of iPad.
 5. Tik op het tabblad Meer > Aankopen > Muziek.
 6. Bovenaan het scherm tap je op ‘Niet op deze iPhone’.
 7. Bij ‘Recente aankopen’ zie je de nummers terug.
 8. Tap op het wolkicoontje om alle nummers te downloaden.

De naam van de artiesten (U2) staat er niet bij, maar aan de hand van de albumnaam kun je gemakkelijk zien welke nummers bij het album horen. Wil je later de nummers weer verbergen, dan gebruik je de werkwijze zoals hierboven genoemd.

album-wissen-u2Update 15 september: Apple heeft een speciale pagina geopend om uit te leggen hoe je het U2-album weer kunt verwijderen. Krijg je later spijt, dan heb je nog tot 13 oktober 2014 de tijd om alsnog het album gratis te downloaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 september 2014, 20:56
Categorie Diensten
Onderwerpen muziek, u2

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.