Gerucht: T-Mobile verliest iPhone-exclusiviteit voor eind van het jaar

Het gerucht gaat dat het doek definitief valt voor de iPhone-exclusiviteit van Deutsche Telekom in Duitsland. Hiermee zou T-Mobile, dochter van Deutsche Telekom, ook haar exclusieve recht zien verdwijnen. Voor ons in Nederland is dit dus afwachten of die exclusiviteit van T-Mobile hier dan ook per direct gaat verdwijnen.

T-mobile verlies iPhone-exclusiviteitZojuist is bekend geworden dat Deutsche Telekom, moederbedrijf van T-Mobile nog voor het eind van het jaar de exclusiviteit op de iPhone gaat verliezen. Deutsche Telekom bezit sinds november 2007 het exclusieve recht om de iPhone te verkopen in Duitsland en Nederland. Dochterbedrijf T-Mobile mag als enige operator in deze landen de iPhone verkopen. Zou dit doorgaan, dan zou dit de markt voor de iPhone in Duitsland openbreken.

Volgens insiders zou het alleenrecht vanaf oktober al niet meer actief zijn. Providers Vodafone en O2 zouden dan al gelijke kansen krijgen om de iPhone in Duitsland te verkopen. Voor ons in Nederland is dit dan een interessante verschuiving, omdat T-Mobile ook in Nederland nog het exclusieve recht bezit.

De vraag is of Deutsche Telekom gelijksoortige overeenkomsten voor beide landen heeft gesloten, waardoor de exclusiviteit van T-Mobile ook in Nederland wegvalt. Hiermee geeft het voor providers in Nederland de kans om de iPhone op te nemen in hun aanbod. Op dit moment zijn er verschillende providers die de iPhone toch aanbieden, maar dit zijn vaak simlockvrije iPhones die via partijen uit andere landen zijn ingekocht: Vodafone biedt de iPhone op de eigen website aan, met een constructie via webwinkel iVoordeel. KPN heeft voor een andere constructie gekozen, waarbij ze de iPhone via businesspartners aanbieden.

Zodra T-Mobile het alleenrecht verliest zal de operator moeten nadenken over de huidige abonnementsvormen, omdat andere providers twijfelende mensen over de streep zullen proberen te trekken. Zodra de iPhone-exclusiviteit voor Deutsche Telekom gaat vervallen en daarmee ook voor T-Mobile zijn alle Europese landen af van het alleenrecht op de verkoop van de iPhone. Deutsche Telekom heeft veel aan de iPhone-deal gehad: ze laten de afgelopen kwartalen continu betere omzetcijfers zien dan hun concurrenten. Op 30 juni jl. meldde de telecomoperator dat er 1,9 miljoen iPhones in Duitsland waren verkocht. Duitsland is nog het enige grote Europese land met exclusieve rechten. Daarnaast zijn er enkele kleinere landen, zoals Nederland en België.

Bron: Wall Street Journal

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 september 2010, 10:53
Categorieën Geruchten, iDevices, Providers
Onderwerpen exclusiviteit, telecom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.