Foxconn: ‘Vacaturestop heeft niets te maken met iPhone-productie’

Foxconn heeft geruchten ontkend dat een vacaturestop te maken heeft afnemende vraag naar de iPhone 5. Foxconn heeft minder personeel nodig omdat er meer Chinezen zijn teruggekomen van de traditionele Chinese nieuwjaarsvakantie.

apple koersHet aandeel Apple blijkt de afgelopen tijd erg gevoelig voor geruchten. Zo daalde de aandelenkoers van Apple vandaag weer eens, nadat de Financial Times het nieuws naar buiten bracht dat Foxconn minder personeel in dienst neemt. Daarbij werd meteen de link gelegd met de productie van Apple. Er zou minder vraag zijn naar iPhones, waardoor Foxconn minder personeel nodig heeft. Maar volgens Foxconn ligt de werkelijkheid iets anders: het bedrijf heeft een vacaturestop tot eind maart, omdat meer medewerkers zijn teruggekeerd van de traditionele Chinese nieuwjaarsvakantie, dan vorig jaar. Daardoor is er geen extra personeel nodig.

Bruce Liu, woordvoerder van Foxconn, zei dat vandaag in een telefonisch interview. Liu ontkende dat de beslissing te maken had met productie van de iPhone 5. Toch daalde het aandeel Apple met 1,79% naar $451,74. Overigens zijn valse geruchten niet de enige reden waarom het aandeel Apple de laatste tijd vaker daalt dan voorheen. Het wordt veroorzaakt door een toenemend doemdenken onder analisten, maar het komt ook door hedgefunds, die er belang bij hebben dat de koers lager ligt. Het aandeel van Apple daalde ook door een gerucht in de Wall Street Journal, waarin werd gesuggereerd dat de vraag naar de iPhone 5 was afgenomen. Reuters herhaalde dat kort daarop nog een keer. Maar hoe werkt het precies? iMore publiceerde onlangs een video (zie hieronder), waarin een zekere Jim Cramer uitlegt hoe hij en anderen de aandelenkoersen van BlackBerry en Apple beïnvloedt door het verspreiden van geruchten.

foxconn-fabriek-macbook

Overigens is Apple zelf ook niet vies van geruchten. Het levert ze veel gratis publiciteit op. Maar dat is niet alles: Forbes suggereert dat Apple geruchten over een iWatch bewust heeft verspreid aan drie vooraanstaande nieuwsorganisaties. De Wall Street Journal, New York Times en Bloomberg kwamen alledrie op ongeveer hetzelfde moment met ongeveer hetzelfde gerucht. Alleen hadden die geruchten nauwelijks invloed op de beurskoers…

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2013, 21:16
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp foxconn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.