Forbes: 2008 wordt het jaar van slechte touchscreens

Forbes liet acht mobiele trends voor 2008 op een rijtje zetten. Eén van die trends is de haperende kwaliteit van touchscreens. Telefoonfabrikanten proberen het touchscreen van de iPhone te imiteren, maar ontdekken al snel dat het samenspel van hard- en software lastiger is dan gedacht. Onder druk van de markt kunnen we daarom in 2008 veel slechte touchscreen-telefoons verwachten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

LG KF600In ‘Acht Trends voor een Mobiele Wereld’ voorspelt Christian Lindholm dat 2008 het jaar wordt van mooig graphics op mobiele telefoons, dat GPS de nieuwe camera wordt en dat ‘casual computers’ verschijnen. Maar hij voorspelde ook dat 2008 het jaar wordt van de slechte touchscreens. De bedrijfstak doet z’n best om in de buurt van de iPhone te komen, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Touchscreens zijn een lastige technologie, waarbij de hard- en software goed op elkaar afgestemd moet zijn. Problemen komen pas aan de oppervlakte aan het einde van het ontwikkeltraject. Daardoor is het lastig om touchscreen-technologie goed toe te passen. Bedrijven proberen de telefoons haastig op de markt te krijgen waardoor er komend jaar heel wat klachten zullen zijn over telefoons waarvan het touchscreen niet goed reageert op aanraking.

Samsung SoulOpvallend op MWC was trouwens, dat veel fabrikanten die voor een touchscreen hadden gekozen, het aanraakgevoelige gedeelte beperkten tot een losstaand vlakje onder het scherm. Voorbeelden daarvan zijn de LG KF600 (boven) en de Samsung Soul (hiernaast), waarbij de bediening plaatsvindt via een vlak met wisselende virtuele toetsen.

Een andere trend die Lindholm voor 2008 voorspelt: GPS wordt de nieuwe mobiele killer-applicatie. Inmiddels zijn we eraan gewend dat in elke mobiele telefoon een camera is ingebouwd; in 2008 gebeurt hetzelfde met GPS-ontvangers. De prijzen van GPS-chips gaan snel omlaag en aanbieders hopen geld te verdienen met locatiegebaseerde diensten. Maar echt snel gaat het nog niet: binnen vijf jaar is meer dan de helft van de telefoons voorzien van GPS.

Lindholm, die lange tijd bij Nokia werkte en nu een designbureau in Londen leidt, verwacht dat mooi design terugkomt (Trend #1, Beauty is back) en dat de mobiele webbrowser definitief doorbreekt. Het overzicht van 8 mobiele trends voor 2008 is op de website van Forbes te vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2009, 21:14
Categorie iDevices
Onderwerpen samsung, touchscreen, voorspelling

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.