Flipboard-web

Flipboard brengt mooie magazine-app naar de webbrowser

Flipboard is geoptimaliseerd voor webbrowsers. Vijf jaar nadat Flipboard een iPad-revolutie veroorzaakte, volgt de sprong naar het web.

Toen de iPad verscheen, was er één app die enorme invloed had: Flipboard. Iedereen wilde een Flipboard-achtige app maken, waarbij je niet door lange lappen tekst, maar door mooie opgemaakte digitale glossies kon bladeren. Toch wilden de makers van Flipboard oorspronkelijk een website maken. De gangbare browsers van die tijd boden niet de mogelijkheden die het team voor ogen had. De pas aangekondigde iPad bood die mogelijkheden wel, met als gevolg dat Flipboard uitgroeide tot de meest invloedrijke app op de nieuwe tablet.

Flipboard-web

Het mooie design en het idee dat je een persoonlijk magazine kon maken, sprak veel mensen aan. Kranten en tijdschriften die met de iPad bezig gingen, kozen vaak voor een Flipboard-achtige aanpak. De app werd dat jaar uitgeroepen tot Apple’s App van het Jaar.

De webversie van Flipboard bestond eigenlijk al een tijdje, maar was er nog niet voor geoptimaliseerd. Inmiddels vindt Flipboard CEO Mike McCue dat de ervaring op het web nu dat van de iPad kan evenaren. Het is alleen de vraag of nu nog dezelfde hype ontstaat, als bij de iPad het geval was. Tijdschriften zijn vaak alweer gestopt met hun digitale experimenten of hebben de investeringen teruggeschroefd.

Aanvankelijk was het plan om in oktober 2014 live te gaan met Flipboard voor het web, toen versie 3.0 van de iOS-app verscheen. Het duurde echter langer. Vanaf nu kun je op de laptop en desktop door je favoriete nieuwssites bladeren, die als een magazine in beeld verschijnen. De website is volledig responsive en is op meerdere manieren te gebruiken. Wie zelf geen magazine wil samenstellen kijkt wat anderen hebben ontdekt of bladert naar de functie Explore. Daar kun je bronnen ontdekken die je nog niet kent.

Wat heb je er als Apple-gebruiker aan? In eerste instantie dat je op de Mac door je Flipboard-magazine kunt bladeren. Maar omdat de website responsive is hoef je op de grotere iPhones en de iPads niet meer naar de app te gaan, maar kun je eventueel ook alles via de browser doen. Er zijn zo’n 50 miljoen maandelijkse gebruikers, die 15 miljoen persoonlijke magazines samenstellen, aldus Flipboard.

De website is te bekijken via Flipboard.com. Op het blog van Flipboard lees je een uitgebreide uitleg waarom het maken van een webversie zo moeilijk was.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 februari 2015, 9:23
Categorie Mac & macOS
Onderwerp flipboard

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.