Fender-gitaar met usb-aansluiting.

Fender gaat met apps zorgen dat je beter gitaar speelt

Gitaarfabrikant Fender gaat apps ontwikkelen waarmee je gitaar leert spelen. Vooral beginnende gitaarspelers blijken behoefte te hebben aan meer een duwtje in de rug om beter te leren spelen.

fender-ipadJe koopt je eerste gitaar meestal als je jong bent en leert de eerste akkoorden. Maar daarna wordt het lastig: je loopt tegen een barrière aan, omdat het lastig is om makkelijke liedjes te vinden die je met een minimaal aantal akkoorden kunt spelen. Voor je het weet, is de gitaar een decorstuk in je woonkamer geworden, die je nauwelijks meer aanraakt. Het legendarische gitaarmerk Fender wil daar iets aan gaan doen, met apps die vooral op beginnende gitaarspelers zijn gericht. Vooral mensen die een stap verder willen gaan dan de basismelodietjes, kunnen ermee aan de slag.


‘Beginnende gitaarspelers haken massaal af’
Ook een wereldberoemd gitaarmerk als Fender ontkomt niet aan de digitalisering. Ze hebben een nieuwe topman aangenomen, die zich volledig gaat richten op digitale producten, zoals apps.

Fender-gitaar met versterker.Fender ontwikkelt de apps om mensen betrokken te houden bij hun gitaarhobby. Veel mensen beginnen te spelen, maar hebben moeite om gaandeweg het niveau verder op te voeren. Daarom wil het bedrijf apps ontwikkelen waarmee je muziekschrift leert lezen en je gitaarspel verbetert. Volgens cijfers stopt 90% van de mensen die gitaar willen leren spelen al in het eerste jaar. Fender heeft er natuurlijk belang bij, dat mensen doorgaan en na hun eerste gitaar ook een tweede en derde gitaar, een versterker en accessoires aanschaffen.

Gitaar stemmen met Fender-app

De eerste app die Fender gaat maken, is een app om de gitaar te stemmen, zodat je als beginnende gitarist in ieder geval zeker weet dat het niet aan het instrument ligt, als het vals klinkt. Fender’s nieuwe topman is Ethan Kaplan, die eerder bij platenmaatschappij Warner Bros. werkte en daarna Live Nation Labs opstartte, een bedrijf dat concertkaartjes verkoopt. Ook werkte hij bij Gracenote, een bedrijf dat muziek analyseert en een unieke ‘vingerafdruk’ eruit afleidt, zodat je een muzieknummer exact kunt herkennen. Hij wordt geroemd om zijn nuchtere aanpak.

fender-gitaarVandaar dat Kaplan vooral naar de gitaarspelers zelf gaat luisteren, om te ontdekken wat ze nodig hebben. Ook ontwikkelt hij een zogenaamde identity layer waarmee Fender kan leren hoe jij je ontwikkelt als gitarist, zodat ze het functies kunnen personaliseren. Weet de app welke muziekgenres jij graag speelt, dan zal de app bepaalde gitaarafstellingen aanbevelen. Apps zijn ook onderling met elkaar verbonden, zodat je je net als bij Apple helemaal kunt omringen met Fender-producten en -apps.

IK Multimedia maakt overigens al een AmpliTube Fender-app waar je je gitaar op kunt aansluiten, zodat een mini-muziekstudio ontstaat. Ook heeft Fender al eens een gitaar met usb-aansluiting uitgebracht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.