
FaceTime in iOS 26 zet het beeld op zwart als je naakt laat zien, maar dat gebeurt niet zomaar
Een enkele tweet over het blokkeren van FaceTime bij het tonen van naakt maakt online nogal de tongen los. Mensen roepen dat ze “helemaal klaar zijn met Apple” of posten dat ze “nu echt gaan overstappen op Android”. Houdt Apple echt van alle FaceTime-gesprekken het beeld in de gaten en wordt naakt inderdaad meteen geblokkeerd? Het zit (logischerwijs) veel genuanceerder en wij hebben het voor je uitgezocht.
FaceTime blokkeert naakt, maar alleen als je daar zelf voor kiest
Het blokkeren van naaktbeelden tijdens het videobellen is onderdeel van de functie Waarschuwing voor gevoelig materiaal. Deze functie bestaat al jaren op de iPhone en blokkeert naaktbeelden die je bijvoorbeeld via AirDrop of Berichten ontvangt. Het is ook onderdeel van Communicatieveiligheid, een functie die kinderen beschermt tegen gevoelige beelden. Maar waar Communicatieveiligheid specifiek gericht is op kinderen, kan iedereen Waarschuwing voor gevoelig materiaal inschakelen op zijn of haar eigen iPhone.
Vanaf iOS 26 is deze functie uitgebreid naar live FaceTime-conversaties. Het werkte eerder al bij FaceTime-berichten, de videoberichten die je op kunt nemen als iemand een FaceTime-oproep niet beantwoordt. Zodra je met iOS 26 tijdens een live FaceTime-gesprek je begint uit te kleden, verschijnt onderstaande melding in beeld. Het camerabeeld en de microfoon worden gepauzeerd. Bij de andere beller wordt het beeld ook op stil gezet.
Maar dit gebeurt alleen als je de functie Waarschuwing voor gevoelig materiaal zelf expliciet aan zet. Standaard staat deze functie bij volwassenen uit. Het is dus aan jezelf om te beslissen of je geen naaktbeelden tijdens bijvoorbeeld een FaceTime-gesprek wil zien. Je kunt het bovendien per app inschakelen: ben je oké met naaktbeelden via FaceTime, maar wil je ze niet zomaar via AirDrop ontvangen, dan kan je dat zelf kiezen.

Maar hoe weet Apple of beelden naakt bevatten? Kijkt Apple mee? Nee, gelukkig niet. De functie gebruikt machine learning lokaal op je toestel om de beelden te analyseren. Op basis van die analyse kan er een waarschuwing voor naakt getoond worden. Apple ziet de beelden dus niet en ze worden ook niet ergens opgeslagen: alles gebeurt live en lokaal op je eigen toestel. Apple krijgt ook geen melding dat er naakt wordt gedetecteerd. Wil je meer lezen over de bestaande functie, lees dan ons artikel over Waarschuwing bij gevoelig materiaal.
Meer over iOS 26
iOS 26 is de grote nieuwe iPhone-update van 2025. In iOS 26 vind je talloze nieuwe functies en er is een gloednieuw design, genaamd Liquid Glass. Alle standaardapps zijn opnieuw ontworpen, maar er zijn ook veel nieuwe functies in apps als Berichten, Safari, Muziek en Foto’s. CarPlay krijgt ook een nieuw ontwerp en functies als widgets. De geschikte toestellen van iOS 26 zijn de iPhone 11-serie en nieuwer. De beta van iOS 26 is beschikbaar, maar de release van iOS 26 is pas in september.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Notities-app in iOS 26 wordt beter én komt naar de Apple Watch: dit kun je ermee (02-07)
- Tweede publieke beta van iOS 18.6 en iPadOS 18.6 nu beschikbaar voor testers: dit zit erin (01-07)
- Apple gaat vaker functies later (of helemaal niet) in de EU uitbrengen: dit is waarom (01-07)
- Deze verbeteringen brengt iOS 18.6 deze zomer naar je iPhone (30-06)
- Deze drie nieuwe functies krijgt je HomePod (mini) in het najaar met software-update 26 (26-06)
iOS 26
iOS 26 is de grote iPhone-update van 2025. iOS 26 is in juni tijdens de WWDC aangekondigd en verschijnt vervolgens in september voor iedereen. In iOS 26 gaat het design op de schop met het nieuwe design genaamd Liquid Glass. Daarbij wordt extra veel gebruikgemaakt van transparantie en glasachtige elementen. Veel standaardapps krijgen nieuwe functies, waaronder Berichten, Safari, Camera en Telefoon. Ook krijgt CarPlay in iOS 26 een grote update. Gebruik je AirPods met iOS 26, dan profiteer je ook van nieuwe functies. Lees ook ons overzicht welke iPhones iOS 26 krijgen. Op onze pagina over iOS 26 lees je nog veel meer info.

- Alles over iOS 26
- De beste iOS 26 functies op een rij
- iOS 26 ontdekkingen en details
- Dit moet je weten over de iOS 26 beta
- Geschikte iPhones voor iOS 26
- Releasedatum iOS 26
- CarPlay in iOS 26
- AirPods in iOS 26
- Camera-app in iOS 26
- Apple Music in iOS 26
- Wekker in iOS 26
- Nieuw voor de Telefoon-app in iOS 26
Betutteling…
Fijn dat dit gebeurt als mijn kinderen aan het Facetime’n zijn. De digitale wereld is een drama op dat gebied. Enige bescherming is terecht vanuit de techniek.
Als volwassenen het niet willen gebruiken kan je het gewoon uitzetten.