Europese iPhone: drukte om niets

Morgen is de grote dag voor de lancering van de Europese iPhone. Maar waar maken we ons druk over? De Europese iPhone is te duur en biedt niets nieuws ten opzichte van de Amerikaanse.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone verpakkingAan de vooravond van de grote Europese iPhone-aankondiging hebben we een ontnuchterende mededeling. Wat er morgen ook bekendgemaakt gaat worden, voor ons als Nederlanders is het helemaal niet interessant. Ga maar na: O2 is bezig versneld EDGE-ondersteuning uit te rollen, wat erop wijst dat er voorlopig geen 3G-iPhone aankomt. En de nieuwe, verhoogde prijs is ook al niet de moeite waard.

Als we de Amerikaanse iPhone-sites mogen geloven hebben “de Europeanen” morgen hun langverwachte feestje. Ja, voor de Duitsers, Fransen en Britten misschien. Maar niet voor de overige 45 Europese landen, waaronder Nederland. Alles wijst er namelijk op dat er morgen geen 3G-iPhone aangekondigd gaat worden: France Telecom heeft het min of meer al toegegeven en O2 is niet voor niets bezig om nog snel even EDGE op het netwerk werkend te krijgen. Dat voorspelt weinig goeds: we worden opgescheept met een ‘oude’ iPhone die al een paar maanden in de VS te koop is, maar met nieuwe firmware zodat de Fransen hun cedilles en de Duitsers hun umlauts kunnen invoeren.

Een paar jaar geleden zou moederbedrijf Telefonica nog 5 miljard Britse pond hebben betaald voor een Britse 3G-licentie voor O2. O2 is helemaal een sufferdje, want volgens Reuters geven ze geen 10% van de data- en spraakinkomsten aan Apple, maar zelfs 40%! En dan de prijs: in de VS is de prijs van de Amerikaanse iPhone verlaagd naar $399 waarbij je gewoon zonder gezeur de Apple Store uit kunt lopen, zonder abonnement. Is dat straks ook het geval in de Europese telefoonwinkels? Je moet in ieder geval 399 euro betalen, omgerekend $550 en da’s veel meer dan de Amerikaanse iPhone. Het versturen van een iPhone vanuit de VS kost geld en gaat met onzekerheden gepaard, dus het lijkt aantrekkelijk om even naar Duitsland of Frankrijk te rijden of een spontaan weekendje Londen te doen… om er vervolgens achter te komen dat jouw Britse iPhone toch een wat andere toetsenbordindeling heeft.

Het lijkt erop dat je straks in de nieuwe firmware makkelijker van QWERTY naar AZWERTY en QWERTZ kunt wisselen, maar heeft Apple in de firmware ook de woordaanvulling inmiddels uitschakelbaar gemaakt? En hoe zorg je dat de Duitstalige iconen op je startscherm voorzien worden van Nederlandse of desnoods Engelse namen? Zit er wel een meertalige handleiding bij? Allemaal vragen die morgen hopelijk beantwoord gaan worden, maar wat het antwoord ook zal zijn: het lijkt nog steeds aantrekkelijker om je iPhone gewoon in de VS te (laten) halen.

Voor ons als Nederlanders verandert er in feite niets. Of zien we nog iets over het hoofd?

UPDATE
De Britse iPhone is inmiddels – zoals verwacht bij O2 – aangekondigd. De prijs is wel iets lager dan we hierboven hadden vermeld. Deze is niet 399 euro, maar 269 euro met een contract voor 18 maanden (anderhalf jaar). Meer informatie in ons verslag: Britse iPhone goedkoper dan verwacht

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 september 2007, 11:55
Categorie Achtergrond
Onderwerpen abonnementen, firmware, t-mobile, unlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.