Apple moet half miljard dollar betalen in patentzaak

532,9 miljoen dollar: dit is het bedrag dat Apple moet betalen aan Smartflash, een patenttrol in Amerika die ook achter ontwikkelaars aanzit. Het volgende doelwit: Samsung.

Rechtszaak AppleApple moet 532,9 miljoen dollar betalen in een rechtszaak tegen het Amerikaanse Smartflash LLC. Dit schrijft Bloomberg Business. Apple heeft volgens de jury drie patenten van het bedrijf geschonden in de App Store. Het gaat om patenten op het gebied van digitaal rechtenbeheer, dataopslag en het beheer van toegang via betaalsystemen.

Smartflash eiste eerst 852 miljoen dollar in de patentzaak, terwijl Apple dacht dat er niet meer dan 4,5 miljoen dollar geëist kon worden. Een jury heeft het boetebedrag uiteindelijk vastgesteld op 532,9 miljoen dollar. Volgens Smartflash zouden een aantal apps in de App Store de patenten schenden – waaronder Coin Dozer en 4 Pics 1 Movie. Smartflash had een aantal ontwikkelaars ook aangeklaagd, maar inmiddels heeft iedereen geschikt. Alleen de zaak met Apple stond nog open. Hierna wil Smartflash achter Samsung aan gaan.

De patenten van Smartflash zijn zeer breed in opzet: met de patenttekst zou het bedrijf in feite patent hebben op de online verkoop van digitale goederen. Naast de patenten lijkt het bedrijf ook helemaal niks te hebben. Smartflash zou geen producten maken en heeft ook geen werknemers. Volgens Apple-woordvoerder Kristin Huguet wil Smartflash alleen maar misbruik maken van het patentsysteem om royalties van Apple te bemachtigen:

"We weigerden dit bedrijf te betalen voor ideeën waar onze werknemers jaren over hebben nagedacht. Helaas moeten we dit uitvechten in de rechtbanken."

Smartflash lijkt een zogeheten patenttrol: een niet-bestaand bedrijf dat met patenten geld probeert te persen uit ontwikkelaars en grote bedrijven. We schreven in het verleden uitgebreid over Lodsys, een vergelijkbare trol die de aanval opende op Rovio, EA, Atari en andere iOS-gamesmakers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 februari 2015, 7:54
Categorie Apple
Onderwerpen patenten, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.