EMI en Universal willen meer albums als iPad-apps

De Rolling Stones, Rush, Bjork en Nirvana verschijnen binnenkort met verrijkte muziekalbums als losstaande iPad app. Daar betalen luisteraars volgens platenmaatschappijen EMI en Universal graag wat extra voor.

Rolling Stones muziekappDe platenmaatschappijen Universal en EMI denken eraan meer muziekalbums te gaan verkopen als losse applicaties voor de iPad. Dat meldt New York Times vandaag. Een albums als iPad app zou meer opleveren dan een album in iTunes omdat een applicatie eenvoudig voorzien kan worden van songteksten, clips en ander beeldmateriaal. Dat zijn toevoegingen waar de luisteraar graag voor betaalt, denken de muziekmaatschappijen. ‘Nevermind’ van Nirvana is een van de eerste albums die als app zal verschijnen.

Voor de heruitgave als iPad app sloeg Universal de handen ineen met de studio Eagle Rock, die een film maakt over het album. De applicatie zal ook sociale media in de vorm van fancommentaar ondersteunen. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Naast Nirvana worden ook Bjork, Rush en de Rolling Stones (zie foto) snel voorzien van een eigen app.

EMI bracht al eerder een album uit als losstaande iPad-app. ‘Until One’ van de Swedish House Mafia bevat naast de muziek ook mini-documentaires en foto’s, maar is in Nederland niet te verkrijgen. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de distributierechten van muziek. Daar heeft iTunes in dit geval geen last van: daar is het album namelijk gewoon te downloaden.

Christian Zibreg van 9to5Mac ziet de ontwikkeling met angst en beven tegemoet. Hij erkent dat iTunes LP, Apples poging om met features verrijkte muziek aan te bieden, niet van de grond is gekomen en dat apps een mooiere ervaring kunnen bieden, maar, zo stelt hij: “De muziek in deze apps zit op slot. Er is geen eenvoudige manier om een gekocht album over te zetten naar je iTunes, laat staan naar andere muziekspelers.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2011, 15:00
Categorie Apps
Onderwerpen bjork, fotoalbum

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.