Newton vs iPhone

Einstein brengt Newton opnieuw tot leven op de iPhone

Einstein is de naam van een Newton OS-emulator voor de iPhone. Daarmee kun je het legendarische besturingssysteem van Apple's eerste pda weer tot leven wekken.

newton-vs-iphoneApple bracht ooit de Newton uit, een handheld computer die zijn tijd ver vooruit was. Psion had al een organizer op de markt gebracht, maar het was de Newton die het meest legendarisch werd en ervoor zorgde dat de term ‘personal digital assistant’ (pda) in omloop kwam. Commercieel gezien was de Newton echter geen succes en Steve Jobs trok al snel de stekker uit het project toen hij in 1998 bij Apple terugkeerde. Apple stond aan het randje van de afgrond waardoor projecten als de Newton, Cyberdog en OpenDoc moesten worden gestopt. Ruim 10 jaar later is de Newton nog steeds niet vergeten: er is een Newton-emulator met de naam Einstein gemaakt, bedoeld voor de iPhone.

Het is al mogelijk om Palm OS en Android op de iPhone te draaien. Een Newton OS-emulator is nog niet eerder vertoond. Ontwikkelaar Matthias Melcher is ermee aan de slag gegaan en heeft in zijn vrije tijd een emulator gemaakt die nog niet echt praktisch nut heeft. De software reageert veel te traag, maar je kunt wel de revolutionaire handschriftherkenning gebruiken waar de Newton om bekend stond. De ontwikkelaar is nu bezig om de performance te verbeteren en is van plan om de broncode beschikbaar te stellen zodat anderen er ook mee aan de slag kunnen.

Meer info: Einstein op Google Code

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 september 2010, 15:06
Categorie Achtergrond
Onderwerpen emulator, newton

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.