Adidas-Telstar-18

Decode-app controleert met NFC of je Adidas-voetbal echt is

Er zijn veel nepproducten in de omloop. Om daar de strijd mee aan te binden, is de Decode-app uitgebracht. Die controleert met behulp van de NFC-chip in je iPhone of je wel een echt product hebt gekocht. Het werkt bijvoorbeeld met de officiële Adidas-bal van het WK. Handig, want zo geef je niet per ongeluk te veel geld uit aan een nepper.
Jim Pedd - · Laatst bijgewerkt:

Het is natuurlijk erg jammer als je de hoofdprijs voor een product betaalt, en er later achter komt een vervalsing gekocht te hebben. Ontwikkelaars hebben nu de app Decode uitgebracht om daar een einde aan te maken. Met behulp van de NFC-chip in je iPhone kan je controleren of je een officieel product gekocht hebt.

Decode checkt je product

Blue Bite, een Amerikaanse startup, heeft deze week de app uitgebracht. Die maakt het heel eenvoudig om te controleren of je een officieel product hebt gekocht, of dat je toch een vervalsing in huis hebt gehaald. Dat is mooi, want via tweedehandssites als Marktplaats of eBay willen er wel eens neppe producten verkocht worden. Tegelijk zijn er ook winkels die zonder het zelf te weten vervalsingen verkopen.

Decode app

Sterker nog: de wereldwijde markt van vervalste producten is momenteel zelfs bijna evenveel waard als de complete economie van België. De half biljoen dollar die daarmee in vervalsingen gestoken wordt, is wel heel zonde. Om die reden dus de nieuwe app van Blue Bite, die vrijwel alle NFC-chips die momenteel in de omloop zijn ondersteunt. Voor grote merken is het daardoor ook eenvoudig om mee te doen aan het project.

Hoe Decode werkt

De app werkt vrij eenvoudig. Je installeert ‘m op je iPhone en kan vervolgens met je telefoon op een product tikken om te controleren of er een NFC-chip in zit. Zit die er in, dan controleert de app op basis van een unieke ID of het om een echt product gaat. Volgens ontwikkelaar Blue Bite is het een veilig systeem dat een unieke ID genereert en controleert die niet vervalst kan worden door derden. Welke maatregelen daarvoor precies genomen zijn is helaas niet bekend.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de NFC reader-modus die al voor iOS 11 werd aangekondigd. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van Core NFC om bijvoorbeeld waslabels in kleding te kunnen uitlezen.

Adidas-Telstar-18

Momenteel werkt Blue Bite samen met zo’n vijftien verschillende bedrijven, waaronder juwelier Bulgari en het modemerk Pinko. Een van de producten die ook echt al te controleren zijn is de officiële wedstrijdbal van de FIFA World Cup 2018. In de Telstar 18 – zoals de bal heet – is een NFC-chip geplaatst. Die kan gebruikt worden om te controleren of de bal wel een officieel exemplaar is, maar ook om extra aan voetbal gerelateerde content te bekijken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 04 juli: Informatie over Core NFC toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juli 2018, 17:05
Bron Bron Engadget
Categorie Apps
Onderwerpen nep, nfc
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.