De Top 10 beste iPhone-applicaties 2009 van Jean-Paul

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen waarin iPhoneclub-auteurs en -moderators hun eigen Top 10 van beste iPhone-applicaties 2009 met jou delen. In dit artikel de Top 10 iPhone-app van Jean-Paul.

iPhoneclub beste apps 2009 van Jean PauliPhoneclub geeft op 31 december alle auteurs en moderators de kans om hun eigen Top 10 van beste iPhone-applicaties 2009 met jou te delen. Op deze manier krijg je een kijkje in de keuken van de iPhone van een van de mensen achter iPhoneclub. Iedereen heeft heel andere interesses, zo blijkt. Jean-Paul deelt in deze serie zijn Top 10. Jean-Paul is mede-initiatiefnemer van iPhoneclub en voornamelijk verantwoordelijk voor de techniek en het forum.

Gek genoeg merk ik dat maar heel weinig applicaties echt dagelijks start. Veel apps op mijn iPhone staat er ook vooral omdat ze leuk zijn om aan anderen de mogelijkheden van de iPhone te tonen, maar zelf gebruik ik die maar heel zelden. Mijn Top 10 bestaat daarom apps die ik op een enkele uitzondering na vrijwel allemaal echt dagelijks meerdere keren opstart of waarvan ik vind dat ze dit jaar een verschil hebben gemaakt.

De top 10 beste iPhone-applicaties 2009 van Jean-Paul Horn

Tweetie 2

 1. Tweetie 2 (€2,39)
  De applicatie die door mij het meest wordt gebruikt is Tweetie 2, maar ik gebruik Tweetie vooral om tweets terug te lezen. Zelf twitteren doe ik vooral op mijn iMac met Tweetie/Mac, maar dat komt ook omdat ik redelijk weinig onderweg ben en dus gewoon achter mijn desktop zit. De interface, gebruikersvriendelijkheid, handige foefjes, eigenzinnige ontwikkelaar; het zijn allemaal punten waarop Tweetie 2 voor mij op eenzame hoogte staat.
 2. VI Alert (€2,99)
  Als grote voetballiefhebber is dit voor mij de voetbalapplicatie van 2009. Ik heb een zwak voor eerste liefde My FootBall Pro (€2,39), maar eigenlijk gebruik ik die nog maar zelden. VI Alert heeft voor mij alles wat ik van een voetbalnieuwsapplicatie verwacht. De Push Notifications zijn daarnaast ook beter verzorgd (met doelpuntmaker) en komen bij mij ook het snelst aan. En de nummer één reden waarom ik deze applicatie gebruik: de fantastische videocolumns van “De Snor”.
 3. MobRSS (€0,79)
  Een recente ontdekking en nu voor mij al een onmisbare RSS-applicatie. Synchroniseert met Google Reader en heeft ByLine definitief van mijn iPhone verdreven. Wordt – in tegenstelling tot ByLine – nog volop ontwikkeld en wordt met elke versie ook steeds volmaakter. Onmisbaar als je Google Reader gebruikt en een nieuwsjunkie bent. Prima interface, voldoende instelmogelijkheden en de mogelijkheid om artikelen te delen via Twitter, Facebook en e-mail.
 4. Bright (gratis)
  Een van de weinige dedicated nieuwsapplicaties op mijn iPhone. Bright open ik meerdere keren per dag om het nieuws of de Download van de Dag even te bekijken. Daarnaast een diepe buiging voor de snelheid van de app.
 5. Infomaps Amsterdam (€2,39)
  Voor mij als Amsterdammer sowieso een handige app om de stad nog beter te leren kennen, maar voor de Top 10 vooral gekozen vanwege de fantastische interface en algehele vormgeving. Zo hoort een reis-/stedentripapplicatie te werken. Vrijwel alle informatie is offline te raadplegen (handig voor toeristen) en is toch een verbinding nodig (bijvoorbeeld voor de Google Maps-integratie), dan wordt dat subtiel aangegeven met duidelijke icoontjes. Enthousiast ben ik ook over de GPS-mogelijkheid voor OV-haltes. Niet een totaal willekeurig geplaatste pin, maar keurig op de dichtstbijzijnde tram-, bus- of metrohalte. De informatie over bezienswaardigheden zou voor mij nog wel iets uitgebreider kunnen.
 6. Prowl (€2,39)
  Push Notifications zijn voor mij de de beste toevoeging van iPhone OS 3.0 en dankzij Prowl (een iPhone-app voor Growl) kan ik zelf voor (Mac-)desktop-programma’s notificaties instellen. Nog fantastischer (voor ons) is de WordPress-plugin voor Prowl, waardoor wij meteen een push notification krijgen als er een artikel door een auteur klaar voor publicatie is of als een website naar iPhoneclub.nl heeft gelinkt. Prowl werkt ook met Growl of Snarl voor Windows.
 7. Appie (gratis)
  Boodschappen doen wordt weer leuk dankzij de Appie.app! Geniale vormgeving, uitstekende usability en dankzij de verborgen easter eggs ook nog eens grappig om te gebruiken. Dankzij Appie zitten we nooit verlegen om een recept. Door de koppeling met de Bonuskaart weet ik nu dat het AH Boerenbruin Sesam hier in huis verreweg het meest gekocht wordt …
 8. Touch Pets Dogs (gratis, In App Purchases)
  Stiekem eigenlijk best een saaie game door de repetitieve handelingen die je elke dag moet uitvoeren, maar desondanks erg verslavend en ideaal om even je gedachten te verzetten als je tegen een lastig codeprobleem zit aan te hikken. En ik kan het maar niet over mijn hart verkrijgen om mijn virtuele hondjes te verwaarlozen, dus in die zin goed bedacht. Dankzij de Plus+ integratie kun je ook met de honden van andere Touch Pets Dogs-gebruikers spelen en hopelijk een romance beginnen. Op dat vlak scoor ik helaas een zware onvoldoende, dus ik blijf het maar elke dag proberen om mijn hondjes ook aan de partner te krijgen.
 9. 3 voor 12 Luisterpaal (gratis)
  Simpelweg de beste manier om nieuwe muziek te ontdekken. Ik was al een enorm grote fan van de Luisterpaal-website, dus deze app start ik zeker 3x per week op. Dankzij de nieuwe sociale functies nu nog completer.
 10. Uitzending Gemist (gratis)
  Omdat ik niet echt een TV-kijker ben is dit voor mij een ideale applicatie, al is het maar om het geniale Holland Sport terug te kunnen kijken. Wordt er veel over een bepaalde uitzending van bijvoorbeeld De Wereld Draait Door of Flauw en Bitterman getwitterd, dan kan ik die dankzij Uitzending Gemist op een tijdstip dat mij het beste uitkomt nog even terugkijken. Mijn enige wens is een extra genrefilter, zodat ik eenvoudig een overzicht kan oproepen van (bijvoorbeeld) documentaires.

Door het gekozen format (alleen applicaties uit 2009) heb ik een aantal andere favorieten weg moeten laten. Wellicht dat we daar in 2010 nog iets mee gaan doen. Een app die waarschijnlijk door de beperkingen van Apple niet gemaakt kan worden, maar die ik zelf in 2010 erg graag zou willen zien is iets waarmee je kunt bijhouden welke apps/games je nou echt gebruikt en zo ja, hoeveel keer per dag/week/maand. Bonus als je die lijstjes met anderen kunt delen!

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen waarin iPhoneclub-auteurs en -moderators hun eigen top 10 van beste iPhone-applicaties 2009 met jou delen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 december 2009, 16:18
Categorie Round-up
Onderwerpen iPhoneclub, tweetie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.