De iPhone is het nieuwe betaalmiddel

De iPhone is in sommige landen een betaalmiddel geworden: met een gouden iPhone 5s betaal je je rekeningen.

iphone-5s-kleurenIn Rusland kon je met Coca-Cola, spijkerbroeken en andere westerse producten veel gedaan krijgen. Tegenwoordig is die rol overgenomen door iPhones en iPads. Heeft iemand de badkamer verbouwd, maar wil er niets voor hebben? Een iPad doet het altijd goed. Doe je aan illegale onderhuur? Met een iPhone laat je minder sporen na. Vernon Silver en Kyle Wiens hebben de iPhone als betaalmiddel al ontdekt.

Vernon Silver van Businessweek vertelt hoe hij al een paar maanden rekeningen betaalt met iPhones. Silver woont in Rome, waar huishoudelijke hulp goedkoop te krijgen is, maar waar de prijs van een iPhone relatief hoog is. Laagbetaalde medewerkers in de kinder- of ouderenzorg zouden een maandsalaris kwijt zijn aan de nieuwste iPhone, die in de VS ‘maar’ $815 kost. Zo ontstond het plan om met iPhones te betalen.

Italië is niet eens het meest interessante land als het om iPhone-handel gaat. Italië staat met Malta op de zevende plaats, wat prijspeil van de iPhone betreft. In Brazilië, Jordanië, Turkije, Roemenië en Griekenland is het nog aantrekkelijker om met iPhones te betalen. De lokale prijs van de iPhone is er relatief hoog en de lonen zijn er relatief laag. De gouden iPhone blijkt in Europa de makkelijkste handelswaar, omdat dit toestel weer gemakkelijk door te verkopen is. Silver had het gevoel alsof hij met een tasje vol goudstaven de Apple Store uitliep. Medewerkers in de Apple Store zijn zelfs verbaasd als je slechts één unlocked iPhone wil kopen. “Just one?” is de vraag die Silver regelmatig te horen kreeg.

prijzen-iphone-wereldwijdHet blijft niet beperkt tot Europa: Kyle Wiens, CEO van reparatiebedrijf iFixit neemt altijd een paar iPhones en iPads mee als hij naar China gaat om toeleveranciers te ontmoeten. Hij kweekt veel goodwill door ze voor inkoopsprijs aan te bieden.

In Brazilië kost de goedkoopste iPhone $1200, terwijl je er in de VS $700 voor betaalt. De laagbetaalde werknemers die zich laten betalen met iPhones, doen dat vaak om ze door te verkopen. Ze spreken vaak een afbetalingsregeling af met de koper, die zich eigenlijk ook niet zo’n dure telefoon kan veroorloven. Maar je moet wel oppassen met deze iPhone-handel: zodra er een nieuw model op de markt komt is je voorraad oude handelswaar plotseling een stuk minder waard.

Heb jij wel eens iets betaald met een iPhone of iPad?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 februari 2014, 11:18
Categorie Achtergrond
Onderwerp internationaal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.