De Grote Hack

De Grote Hack is een game over Nederlandse normen

In het spelletje De Grote Hack is er chaos in Nederland, omdat normen niet meer bestaan. Het 100-jarige NEN wil met deze game het publiek informeren over het belang van normen in het dagelijks leven.

Nee, we hebben het niet over de normen en waarden in Nederland, of over het verval daarvan. Als je een betastudie achter de rug hebt, weet je misschien al dat er NEN- en ISO-normen in Nederland bestaan. NEN 3859 regelt bijvoorbeeld het de constructie van tuinbouwkassen en in NEN 3028 vind je eisen voor verbrandingsinstallaties. Toch weet het grote publiek weinig van deze normen, terwijl je er dagelijks mee te maken hebt. Het Nederlands Normalisatie-instituut (tegenwoordig NEN) bestaat 100 jaar en heeft daarom een educatieve game gemaakt om de standaarden en ISO-normen in Nederland onder de aandacht te brengen. In ‘De Grote Hack’ ga je Nederland redden en leer je ongemerkt over de vele normen en standaarden die ervoor zorgen dat je op het werk, thuis en onderweg veilig bent.


De Grote Hack

NEN-normen en De Grote Hack

De NEN- en ISO-normen regelen allerlei technische zaken, van de eisen waaraan een brievenbusgleuf moet voldoen, tot bliksembeveiliging, verkeerslichten en leidingwaterinstallaties. Als er geen normen zouden zijn, zou er al snel chaos ontstaan in Nederland. Dit ervaar je in ‘De Grote Hack’ aan den lijve. Alle normen zijn gehacked, waardoor er chaos is. Lijm heeft geen plakkracht meer en omdat de stroom is uitgevallen kun je ook je iPhone niet meer gebruiken. Als NEN-held ga je Nederland redden en je scoort daarbij punten door vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. De game houdt de scores bij, zodat je kunt zien hoe goed je het doet ten opzichte van de vorige keer. Ook zie je hoe jij presteert ten opzichte van de top 10.

Als je de game start krijg je een kort filmpje te zien, waarin het belang van de normen wordt uitgelegd. In verschillende missies moet jouw mannelijke of vrouwelijke held de orde gaan herstellen door vragen te beantwoorden. Eerst ga je op NEN-training, waar je meer te weten komt over normen. In level 2 gaat het over toepassingen in het huishouden, zoals stekkers en elektriciteitsdraad. In level 3 komt het verkeer aan bod, zodat je leert dat er normen zijn voor verkeershelmen en verkeerslichten. Daarna ben je toe aan level 4, waar je alles leert over normen op school en op het werk. Leuk? Dat ligt eraan of je wel zin hebt om tijdens het spelen van een spelletje ook nog iets op te steken. Gelukkig blijft NEN met de informatie dichtbij huis: je krijgt te maken met situaties waar je dagelijks mee te maken hebt en die erg herkenbaar zijn.

Heb je de smaak te pakken, dan kun je een andere app van NEN downloaden, waarin alle normen staan opgesomd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2016, 13:13
Categorie Apps
Onderwerpen game, veiligheid
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.